9 juni 2000

Mjölk är ett viktigt livsmedel

 

Svar på debattartikel av Liv Linder i MM 20. I din insändare om mjölk finns en rad grova felaktigheter. Dessutom gör du rena feltolkningar av fakta. De märkliga åsikter du framför har mycket lite med kunskap och fakta att göra.
Vi grundar nämligen vår information på vetenskapliga fakta och dem vill vill vi gärna förmedla. Vi har sökt dig men ej lyckats nå dig.

Om vi lyssnar till dem som verkligen är experter så är de ense om att mjölk är ett nyttigt och viktigt livsmedel för människor.
Så här skriver till exempel expertmyndigheten Livsmedelsverket:

”Eftersom mjölk är ett allsidigt och näringsrikt livsmedel och konsumtionen är jämförelsevis hög, utgör mjölk och mejeriprodukter viktiga källor i den svenska kosten för flertalet näringsämnen.
Mjölkprodukternas höga näringstäthet understryks av att de i svensk kost svarar för ca en fjärdedel av intaget protein, A- och D-vitaminer samt zink och selen, trots att endast 16 procent av energiintaget täcks av mjölk och mejeriprodukter.
För vissa näringsämnen är mejeriprodukternas betydelse ännu större: en tredjedel av vårt intag av vitamin B12 kommer härifrån, liksom hälften av vårt intag av riboflavin (B2) och drygt två tredjedelar av vårt kalciumintag”.

Mjölk är alltså ett mycket viktigt och oerhört näringsrikt livsmedel. Det allra viktigaste näringsämnet är kalcium. Tillsammans med motion och vitamin D är det just kalcium som bygger upp vårt skelett.
Mjölk och mejeriprodukter är den absolut dominerande kalciumkällan i svensk kost och mycket svår att ersätta.

Ingela Stenson
Mjölkfrämjandet