24 mars 2000

Matvanor påverkar arvsanlagen

 

Våra arvsanlag, generna, påverkas av det vi äter. Det visar en ny forskning som gjorts av en grupp på enheten Miljömedicin vid Nova forskningscentrum i Huddinge.
Att frukt och grönt skyddar mot cancer har sedan länge varit känt. Däremot har man inte kommit fram till vad anledningen till detta är.
Forskargruppen vid Nova har studerat 350 personer – indelade i rökare och icke-rökare – och då fått se att antalet mutationer på generna helt och hållet var direkt relaterade till den mängd nyttigheter som individen åt.
När det gäller de individer som äter mycket frukt och grönsaker var skillnaden mellan en icke-rökare och en rökare obetydlig.
Antalet mutationer på genen var ungefär de samma, skriver Göteborgs-Posten.
Däremot var skillnaderna stora mellan de i gruppen som åt mycket frukt och grönt och de som inte gjorde det.
Resultaten från denna studie ska följas upp av en större studie. Tre befolkningsgrupper, en i Grekland, en i Skandinavien och en på Nordirland ska undersökas när det gäller just matvanor och genförändringar.