16 juni 2000

Lightprodukter är inte
ett alternativ för diabetiker


Landets drygt 300.000 diabetiker är extra utsatta om larmrapporterna om aspartamets skadlighet visar sig vara riktiga.
I stället för att äta och dricka produkter med socker rekommenderas de ofta att konsumera lightprodukter som innehåller aspartam.
På DN Debatt den 19 maj informerar Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi i Lund, om hälsoproblem som kan kopplas ihop med förtäring av lightprodukter.
Sedan några år tillbaka driver också Sveriges Konsumenter i Samverkan kampanjen ”Fight mot light” som går ut på att göra konsumenter uppmärksamma på aspartamets eventuella skadeverkningar.

Vid ett informationsmöte hos Storstockholms diabetesförening i april, framhöll Livsmedelsverkets toxikolog Nils-Gunnar Libäck aspartamets suveränitet som sötningsmedel, visserligen i jämförelse med sötningsmedlet cyklamat.
På frågan om när fenylalanin som ingår i aspartam blir metanol (träsprit), svarade han att vid 30-31 grader bildas metanol i kroppen. Människokroppen har en temperatur på 37 grader. Alltså bildas det metanol varje gång en lightdryck intas.
Men enligt Libäck bildas det på samma sätt metanol om man äter en köttbit och dricker ett glas juice. Vi anser att detta påstående är fel. Aspartamprodukter saknar etanol, som är ett motgift till metanol.

Alla vanliga livsmedel som innehåller metanol innehåller också etanol, som hindrar upptaget av metanol och ger kroppen tid att rensa ut metanol genom lungor och njursystem.
Ett annat problem med metanol är att det bryts ner till formaldehyd, ett annat välklänt gift.
Om en diabetiker har yrsel, synrubbningar, illamående och så vidare ges förmodligen diagnosen att det hör till sjukdomen. Men dietister och sjukvårdspersonal borde ta för vana att fråga diabetikerna om de använder lightprodukter med aspartam när de har diffusa symtom. Vad vi känner till har ingen studie gjorts på hur diabetiker reagerar på aspartam. Inte heller finns studier som visar hur aspartam reagerar tillsammans med andra ämnen, till exempel olika mediciner och insulin.
Vi anser att det finns många skäl för diabetiker att helt sluta med förtäringen av lightprodukter.

Martin Frid
Monica Engström

Diabetiker