14 december 2001

Olivoljekampanjen med omvända förtecken

32 olika olivoljor hade Livsmedelsverket kontrollerat och upptäckt skadliga värden i 9 av dem enligt nyhetssändningen i radion. De var inte så farliga menade den intervjuade toxikologen från Livsmedelsverket, 5 mikrogram/kg går an, först 10 mikrogram/kg kan betecknas som hög halt.
Även Svenska Dagbladet lugnade ner konsumenternas cancerångest med sin artikel ”Grillat kött farligare än olivolja”. Sveriges Konsumenter i Samverkan, SKiS, instämmer och menar i sitt pressmeddelande att gränsvärdena är satta med stora säkerhetsmarginaler, men vänder sig samtidigt mot den felaktiga tolkningen som behärskat "vissa media". Istället för att larma om cancerrisken borde man ha angripit fusket i produktionen menar SkiS. Helt rätt.

Jungfruoljor

Skadeämnet PAH uppstår nämligen endast vid höga temperaturer, jungfruoljor är däremot kallpressade, vid en temperatur av högst 40¼ C.
Konsumenten ska inte vara orolig och sluta använda olivoljan (jungfruoljan) för det, "nyttan av att använda den är så oerhört överlägsen".

Överlägsen mot vad?

På senare år har mångfalden bland olivoljeutbudet ökat i våra mataffärer. Någon hävdade att vissa krafter inom EU låg bakom, som vill att vi ska köpa italienskt och inse olivoljans värde. Laga mat med olivolja istället för margarin, ja, det låter bra. Själva tillverkningen av margarin är ju mer än skadlig enligt oberoende forskningsrapporter som Livsmedelsverket håller tyst om med brott mot redlighetsprincipen.
Just redligheten var så viktig i samband med upplysning om olivoljans skadeämnen: ”Vi måste vara ärliga mot konsumenten, det är en redlighetsfråga” sade toxikologen i radion.
Olivolja gör oss också mera kontinentala eller EU-anpassade förstås med en längtan efter medelhavssemestern. Alla som varit där nere minns väl olje- och vinägerflaskorna på matbordet, nödvändiga beståndsdelar av maten, av salladen och tortillan som doftade olivolja.
Med olivolja från Ica eller Konsum trollar vi alltså tortillan hit. Lätt som en plätt.

Essentiella fettsyror

Värdet av oljor ligger i halten av deras essentiella fettsyror. Och där behöver våra inhemska kallpressade oljor inte skämmas. Linfröolja till exempel som inte får hettas upp och användas för stekning innehåller 58% omega-3 och 14% omega-6, rapsolja 7% omega-3 och 30% omega-6. Olivolja innehåller däremot ingen omega-3 alls och 8% omega-6.
Vem startar en öppen kampanj för dessa oljor? Vi behöver inte transportera ner dem och frälsa italienarna. Det går nog inte. Men vi kan använda dem själva, lokalt odlade och tillverkade.

Susanne Gerstenberg