15 juni 2001

Ledare:
Stoppa köpnöjestemplen!

Danmark och Norge har etablering av nya stormarknader förbjudits i fem år. I Sverige anses en sådant påbud nagga det kommunala självstyret i kanten. Men när det gäller vägar och Polen-kablar anses riksintresset överväga och då körs kommunen över. Länsstyrelserna har också möjlighet att stoppa stormarknader med hälsoargument, men de gör det inte.
Sedan femtiotalet har antalet dagligvarubutiker minskat från 35.000 till 6.000 idag. Stormarknader har förändrat det svenska samhället i grunden till nackdel för dem utan bil när närbutikerna försvunnit i den mån inte någon invandrare driver en servicebutik till svältlön. Men de kan inte alls hålla det urval som närbutiken hade. Det ger också högre kostnader för samhället att se till att äldre och handikappade får livsmedel som de inte längre kan handla själva.

I en studie vid Chalmers 1994 undersökte Forsberg, Hagson och Tornberg hur hushållen i sex kommuner ändrade sitt bilresande när de började köpa på stormarknad. Hushållens beräknades öka sina bilresor för handel med 3-11 gånger och sitt totala resande med 3-9 procent. Koldioxidutsläppen ökade 120-370 kilo om året.
De siffrorna är nog nu en stor underdrift. Med allt större köpcentra får man allt större reseavstånd. I Stockholm ökade detaljhandeln med 12 procent, men handeln i de största köptemplen, de så kallade megacentra ökade med hela 76 procent.
Nu dras handelscentraliseringen ett steg vidare. Köpcentra görs ännu större med upp till 30.000 kvadratmeter byggyta och nu skall de förvandlas till upplevelsecentra, där man kan tillbringa hela sin dag. En anledning till det är att andelen av vår konsumtion som går till detaljhandeln har minskat från 47 procent 1970 till 30 idag, det är ändå 330 miljarder kronor, medan det som går till sådant som restaurangbesök, bio och resor har ökat.

Heron City har i Kungens kurva utanför Stockholm en yta på 33.000 kvadratmeter, som hittills kostat 850 miljoner kronor. Där finns Skandinaviens största biograf för 3.200 tittare, ett gigantiskt gym och ständiga evenemang. Festival Park i Södertälje med ett zoo var den första av det här slaget i Europa. Nu bygger man 28.000 kvadratmeter i Löddeköpinge i Skåne. Freeport bygger 18.000 kvadratmeter i Kungsbacka för 200 miljoner och räknar med två miljoner besök per år.
Vi ser en alltmer skrämmande utveckling där handeln försöker göra oss till syntetiska köpmaskiner av varor och upplevelser och där vår miljö alltmer förstörs. Vår lagstiftning måste genast skärpas för att bromsa den här utvecklingen.
Man kan använda lagen och införa miljömål och krav på miljökonsekvensbeskrivning så att kommunerna blir tvungna att pröva ökningen av avgasutsläppen när tillstånd beviljas för stormarknader. Stormarknader bör anses som miljöfarlig verksamhet.
Vi kan också fråga oss om det är i det kommunala självstyrets intresse att kommuner försöker snuva varandra på arbetsplatser genom att tillåta allt större stormarknader. Detta till priset av att stadskärnor utarmas och stadsdels- och glesbygdsbutiker försvinner och det blir allt svårare att köpa sin mat om man inte har bil och gör det mycket dyrare om man har. Staten borde kanske hävda riksintresset och miljölagstiftningen mer för att därmed stoppa de värsta excesserna.

Hans Sternlycke