30 mars 2001

Göran Persson
– utförsäljare i EU

Sverige, d v s Göran Persson, föreslog EU att folkägd el- och gasförsörjning
ska konkurrensutsättas, i praktiken säljas ut till storbolagen. Förslaget kommer inte från folket, utan från den icke folkvalda EU-kommissionen. Vårt raserade folkhems socialdemokratchef hutade åt Frankrike, men respekterade att de hade ”inrikespolitiska problem”, en skönskrivning av att möjligen en demokratisk majoritet måste köras över i framstegets namn. Persson uttalade maktsäkert: ”Även Frankrikes motstånd kommer falla!”
Frankrike sålde tidigt ut sitt televerk, vilket stora delar av folket funnit mindre lyckat.
Frankrike vill inte nedrusta sin fungerande, folkägda gas- och el, utan pekar på Kaliforniens galopperande elavbrott efter avreglering. Folkägt betyder småkonsumentägt. I Kalifornien lutar det offentliga åt att överta elbolagen för att trygga leveransen.

Slimning ger katastrofer
Konkurrens leder till slimning, att för kortsiktig vinst slopa långsiktiga försiktighetsåtgärder och säkerhetssystem, såsom reservaggregat.
I Sverige har konkurrensutsättningen gett strömavbrott, för att det sparats på underhåll av ledningarna. Värre är att avregleringen lett till att man i praktiken lagt ner reservkraftverken, alla fyra i Stenungsund (totalt ca 1000 MegaWatt) och en (330 MW) av tre i Karlshamn, vilkas toppkraft i tre årtionden har tryggat Sveriges el under februarikylan. Avställning sker för att ingen statlig reglering längre kräver eller betalar reservkraftverkens underhåll, även beredskapspersonal saknas. Därför var elsammanbrott nära i februari, vilket kraftbranschen felaktigt skyllde på nedläggningen av Barsebäck 1 (600 MW), som snarare spädde på Sveriges alltför stora sommaröverskott av el.

Från folkstyrda monopol till profitsökande monopolism
Det finns naturliga monopol, som järnväg, el- och telefonnät, vilkas tillkomst och fungerande förutsatt offentlig finansiering och planering. Vill man införa och behålla konkurrens där, krävs strama offentliga regler, inte avreglering. Annars blir konkurrensutsättningens slutstadium att konkurrensen upphör. Det tidigare demokratiskt styrbara monopolet blir privat monopolism inriktat på kortsiktig vinst, så konsumenterna mjölkas istället för servas.
Vad gäller Kaliforniens el är man inne i konkurrensens första stadium: ”billigare – när det fungerar”. Slutstadiet blir ofta: ”dyrt – när det fungerar”.

Demokratiska styrmedel förbjuds när statliga verk blir bolag
När konkurrensutsättning gör statliga verk till bolag (som med Televerket och Posten) gäller EU-förbud att genom dem stödja, ”subventionera”, utsatta landsändar eller grupper. Därmed stympas social-, regional- och arbetsmarknadspolitiken.
Folket i glesbygden hade aldrig fått telefoner om Televerket då varit konkurrensutsatt. Då hade inget finmaskigt nät byggts, bara lönsamma huvudlinjer, sida vid sida, av flera bolag. Då hade värdet av telefonen blivit mindre också för stadsbon, som inte skulle kunnat ringa till glesbygd eller från sommarstället.
Tal om billigt och effektiviserat hade klingat tomt.
EU-mötet tvingar alla att avreglera posten. Men vilka svenskar har haft glädje av postkonkurrensen? Ingen utanför storstäderna, knappt heller nån inom dessa. Tvärtom har konkurrensbolagen plockat russinen ur kakan, så att mindre pengar finns för service, som postgiro och lokalkontor.

Arbete och jämställdhet prioriteras lägre än privatisering
EU-träffens mål, att om några år uppnå 67 procents sysselsättning för män och 57procent för kvinnor, ligger långt från vad svenskarna förespeglades, när de lockades säga ja till ”EU - för arbete och jämställdhet!”

Var ska det subventioneras mindre och avregleras?

Moderaten Bo Lundgren beklagar mötets ”missade tillfällen till avregleringar och avskaffande av statliga subventioner”. Låt oss inte vara fundamentalister åt andra hållet:
Visst, det är dags att sluta subventionera Jas. Och Sverige borde inte lockat Sydafrika att subventionera Jas, när folket saknar skolor och kamp mot aids.
Dags att låta atomkraften bära sina kostnader. Upphäv befrielsen från försäkringskostnader, mot skador på folk och miljö, vilka nu faller på skattebetalarna.
Dags att staten återkräver de omkring hundra miljarder som Lundgrens regering stöttade bankerna med, utan att ens upprätta lånehandlingar, så det saknas juridisk rätt att få tillbaka dem ur bankernas vinster. Därmed har de blivit subvention. Den största förskingringen i modern svensk tid.
Dags att avreglera demonstrationsrätten, så vi slipper höra en fredlig, demokratisk yttring, nedvärderande kallas ”otillåten”.

Nordiska folkrörelsedemokratin urholkas

EU har urholkat den nordiska folkrörelsedemokratiska modellen, istället för att själv börja tillämpa denna förebild. Den är en världsunik statsform, där medborgarna förväntar sig att bli korrekt behandlade av tjänstemännen, utan mutor och maktarrogans. En möjlig motvikt till multinationella företags hot mot människor och miljö.
Det finns en folklig oro för att EU i praktiken öppnar för att konkurrensutsätta själva demokratin. Kanske är diktatur (under marknadsmännen) ”lönsammare, effektivare, och rationellare”? Men dessa urholkade honnörsord står inte för hela livet, det finns väsentligare värden:
Solidaritet, friskhet för människor och miljö, att kunna växa genom demokratisk medverkan och att få fungera i samarbete – inte under utbrännande konkurrens.

Roland von Malmborg