18 aug 2000

Ledare:
Fria röster behövs

Sverige är nu en del av ett globalt samhälle
och har en större roll att spela än någonsin. Vi kan inte begära utträde ur detta samhälle, som finns på vårt runda vackra klot. Lika lite kan vi förneka att det finns ett nationellt samhälle, ett lokalt samhälle, bygemenskap och så vidare.
Samhället existerar på alla plan, just därför måste vi också se det globala samhällets enorma problem. Kommersialiseringen går rasande fort och de internationella organen som till exempel ska reglera handel och livsmedelsproduktion befinner sig i uppenbar kris. Vi minns Seattle!

När vi nyligen fick träffa Mike Moore, världshandelsorganisationen WTO:s generaldirektör, vid ett möte hos Leif Pagrotsky på UD, vädjade denne mäktige man till de icke-kommersiella organisationerna, så kallade NGO:s (Non Governmental Organisations), att bli aktivare, höra av sig mera. Han noterade att det ”civila samhället” har stärkt sina positioner och verkligen behövs som en jämvikt till det kommersiella samhället.
Detta civila samhälle, som just består av mängden ideella och fristående rörelser, utan politisk bakgrund, fanns inte under samhällen som det feodala, det prästerliga, det militära, men nu växer det fram som ett komplement till det politiska samhället.

Politik, GMO eller frihandel löser inte de stora problemen. Fattigdom, undernäring och feldistribution, aids, tbc, galna ko-sjukan, vattenbrist och miljöförstöring kräver andra lösningar. Det politiska etablissemanget har haft tillräckligt med tid och nu är det bråttom. Vi kan inte bara vänta på en ny president i USA, som kanske bara gör det värre och blir en frihandelns riddare.

Det civila samhället kan och måste gripa in. Som konsumenter är vi en viktig part i världshandelssystemet. Detta fokuseras i höst genom en gemensam viktig konferens, med många frivilligorganisationer, under temat ”Fokus på världshandel”.
Det politiska samhället orkar inte tygla det kommersiella samhället utan behöver en medpart, som kommer från folket, medborgarna, konsumenterna. Eftersom pengar är ett centralt instrument i samhället är konsumenternas roll unik, vi kan styra penningflödena! Men ska vi lyckas stärka det civila samhället måste vi också ha en röst! En fri röst som kan höras och den ska vi nu investera i.

Äntligen börjar vi se möjligheterna. Sveriges Konsumenter i Samverkan är nu största ägare till Miljömagazinet. Det är en början, det är en möjlighet, en chans vi måste ta. Vi behöver allas stöd för att lyckas. Vill vi ha något får vi köpa det, annars ordnar andra det, som har större resurser och då är det inte fritt längre. Det är allas vår möjlighet nu att värna om det fria ordet och vår möjlighet att kommunicera.

Miljömagazinet är vår stora chans och många måste ställa upp och backa upp det fria ordet NU. Tidningen behöver utvecklas och det kostar pengar. Tidningen är en röst för ”det civila samhället, en röst från folket i vår roll som konsumenter. Tidningen är unik i en medievärld som delvis styrs av politiska partier men mer och mer av ekonomiska intressen, som Murdoch, Turner, Stenbeck, Bonniers eller Schibsted. Alltfler media köps upp och koncentrationen ökar.

Ska vi försöka att skapa det fria ordet,
ställ då upp. Det krävs mycket lite av var och en för vi är ju många, vi är alla – i varje fall i rollen som konsumenter. Många små bäckar …

Bengt Ingerstam
ordförande i SKiS