11 Aug 2000
Ledare:
En spännande tid

”Global Compact” heter FN:s nya mötesplats
för multinationella bolag, fackföreningar och en del andra intresseorganisationer. Detta forum, som även lånar ut FN-emblem till storföretag som vill förändra sin globala image och ta mer ansvar än tidigare, har mött skarp kritik men också accepterande från organisationer som Amnesty. Medan världen förändras påverkas även FN, som försöker se sina framtida roller och skapa nya mötesplatser för att lösa internationella konflikter av annat slag än under det kalla kriget. Den revolution vi nu är uppe i, där global ekonomi sammanfaller med IT-utvecklingen, är en av de mest fundamentala världen skådat. Den ställer helt nya krav på individerna och en rad institutioner och maktkulturer, som med möda måste överge sina gamla banor. FN kan i dag inte bara se på multinationella jättar som ett fenomen att fortsättningvis ösa sin galla över. Det gäller att få dessa företagskulturer att se sitt ansvar, enär deras makt är mer enorm än de flesta nationers. Kan företagen lockas att ta mer socialt och ekologiskt ansvar under nya internationella regelverk kan kanske denna gång globaliseringen landa i annat än krig.

Den tekniska och ekonomiska
globaliseringen under 1800-talet ledde till konfrontationer och världskrig. Den nya globaliseringsvågen fick en rekyl som gav jordmån till det andra världskriget, efter börskrascher och massarbetslöshet. I dag lever halva världens befolkning på mindre än 20 kronor om dagen och man kan inte bortse ifrån den uppenbara risken för framtida hemska rekyler mot dagens globala förändringar om inte det socialekonomiska perspektivet är levande. Problemet under 80-talet och 90-talet var att både nationella, internationella, politiska och sociala institutioner saknade en bred överblick över konsekvenserna av den nuvarande revolutionens effekter. Nu finns mer kunskap och sakta men säkert försöker man vända sina enormt tunga beslutssystem i nya riktningar. Vägen är mödosam och fylld med konflikter, men oerhört viktigt är att företagen dras in i ansvarstagandet med nya grepp, där de ser att de har mer att tjäna än att förlora på ansvar. Dagens dominerande aktieägare ser inga vinster i krig, ännu.

Sakta men säkert måste globalekonomin överge sin primitiva fas från det senaste århundradet och vägen är mötesplatser där alla problem kan vädras och lösningar uppstå i kreativ samverkan. Plötsligen kan vi hämta skärvor från både Adam Smith, Marx, Veblen, Mill, Keynes, Friedman, andra och yngre tänkare och finna lokala, regionala och globala vägar i viss samverkan till allas båtnad. Men samtidigt är inte detta bara institutionella frågor mellan maktgrupper. Två världskrig visar att människorna måste engageras och få gehör. Förtroendegapet mellan styrda och styrande får inte växa mer de närmaste årtiondena. Demokratiska principer måste utvecklas för en ny tid och de måste kännas relevanta och inte enbart bli till en död och närmast falsk ritual. För den som har ögon att se med och öron att höra med finns i dag möjligheten att se en oerhört spännande tid med en rad möjligheter för problemlösning.

Problemen är gigantiska men möjligheterna att lösa dem är också otroliga och vår möjlighet till flexibla och ”smarta” förändringar till allas gagn ökar. Men detta tarvar en öppen och frimodig kontinuerlig diskussion parad med kreativt tänkande. Det är lätt att uppfyllas av egna och världens problem, och det är viktigt att våga se dem utan att för den skull lamslås eller stelna. Det gäller för individer såväl som nationer och världsdelar. Ett sätt att möta dagen är att vara tacksam för att man vet att det finns uppgifter att lösa. FN:s ”Global Compact” är ett litet bidrag till kreativt nytänkande som generalsekreteraren Kofi Annan inte bör få skäll för, men frejdiga kritiker har att se till att det inte blir en död form som Internationella Atomenergikommissionen i Wien, eller en för smal och enögd form som WTO.

Bo B Melander