4 april 2003

Läkemedelsindustrin ockuperar
hälsokost med hjälp av EU


Förr dog folk av fattigmans sjukdomar. Nu när maten räcker borde vi leva längre och friskare än vad vi gör. Istället blir vi allt sjukare. Allergier, diabetes, hjärtsjukdom, cancer drabbar allt fler. Läkemedelsindustrin tjänar stora pengar på att behandla vad de själva, kemiindustrin och en kemikaliserad livsmedelsindustri och odling orsakar. Är det rätt väg till hälsa?

I USA dör 100 000 om året av läkemedelsbiverkningar. Med den proportionen i Sverige skulle det gälla långt över 3 000 här. Multiplicera med 13 mkr per liv! En fjärdedel av sjukvården handlar om att behandla läkemedelsbiverkningar. Ett klassiskt sociologiskt exempel är att när israeliska läkare strejkade blev befolkningen friskare. Ändå ifrågasätts inte skolmedicinen av forskningen eller sjukvården. Desto hårdare angrips alternativmedicinen.
Läkemedelsindustrin har ett för fast grepp. Den står för det mesta av läkarnas vidareutbildning och information. Tre fjärdedelar av forskning och utveckling betalas av industrin. De som ska bevilja statliga medel som kunde ge oberoende forskning är redan för egen del uppbundna av industrin. Därför tillkommer ingen ny forskning som rubbar cirklarna. Läkemedel är en marknad på 25 miljarder.

Det verkar inte finnas någon hejd för läkares prostitution. Ett exempel är Hans-Olov Adami som får merparten av Cancerfondens insamlade medel. Samtidigt sitter han i kemiföretagens vetenskapliga råd och har fått betalt av t ex klorindustrin för att bevisa att dioxin inte är cancerframkallande. Det avslöjandet har inte påverkat hans position. Nu föreslås han av regeringen till chef för Världshälsoorganisationens organ för cancerprevention.
Vanlig sjukvård betalas av samhället, men inte alternativmedicin, utan den beskattas fullt ut och beläggs med moms. Naturläkemedel som blir för framgångsrika dras in som sådana och blir receptbelagda.
Så hände med glykosamin, som ger lindring för dem med värk i lederna. Det förbjöds för hälsokostaffärerna att sälja och finns nu bara på apotek för dubbla priset. Företaget som tog hand om det fick läkemedelsgodkännande för det på enbart hälsokostforskningen, ingen egen, trots att man ändrat den kemiska sammansättningen och medlet nu kan få annan verkan.

Inte heller får hälsokosten nu sälja vitaminpiller annat än med lågt vitamininnehåll för att omöjliggöra vitaminkurer. Ingen dokumentation framfördes varför det skulle vara farligt. Också de starkare vitaminpillren togs om hand av apoteken med kraftigt höjt pris som följd.
Nästa ämne att förbjudas blir väl att förbjuda omega-tre-fettsyror. Extrakt från grönläppad kammussla som innehåller höga halter har visat sig kunna minska användningen av astmamedicin med hälften och ge två tredjedelar mindre besvär av andnöd och av att inte kunna sova på natten.

Ett EU-direktiv om att begränsa den fria försäljningen av kosttillskott som träder i kraft 2005 har redan blivit lag i Sverige. Vitaminer och mineral som länge funnits måste genomgå dyra prövningar. Särskilt indiska och kinesiska mångtusenåriga kurer drabbas hårt, eftersom det krävs för icke europeiska örter att de skall ha samlad dokumentation om verkan i minst 30 år, och den skall vara gjord i Europa.
För att kunna göra något åt hälsan måste det medicinskt-industriella komplexets makt brytas. Hälsokostpreparat får inte dras in. Vi måste få medel för oberoende forskning, t ex en uppföljning av försöket i Föllinge, för 25 år sen, med vegankost som visade sig ge drastiskt minskat sjukvårdsbehov. Nu är de flesta hälsohem nedlagda. De som får eller delar ut statliga forskningspengar får inte ha anknytning till industrin. Vi måste ha en oberoende hälsoinformation. Läkarna måste vidareutbildas av samhället. Vi kan inte ha ett system där samhället skall bekosta läkemedelsindustrins vinster utan att skaffa sig egen kunskap.

Hans Sternlycke