Antalet kycklingar som skadas på svenska slakterier innan slakt har ökat med 50 procent under de senaste åren. 1997 skadades 11.000 slaktkycklingar och 1999 var siffran 17.000. Flest skador har uppmärksammats på Kronfågels slaktanläggningar. Enligt djurskyddsreglerna ska slaktdjur inte behöva lida, men enligt uppgifter från Livsmedelsverket skadades drygt 17.000 kycklingar i svenska slakterier under förra året. 1997 skadades runt 11.000 slaktkycklingar innan själva slakten. Kristina Odén på Djurens rätt menar att det är högst sannolikt att det är den allt mer industrialiserade djurhållningen som ligger bakom ökningen av antalet skador. Förändringar dementeras Jag är inte förvånad över att skadorna på slaktkycklingar har ökat. I den storskaliga, industriella uppfödningen som vi har i dag ser man inte djur som levande varelser utan som produkter och då är det inte konstigt att de far illa. Vi arbetar för att ändra på denna syn. Ser man djuren som levande varelser blir en sådan hantering omöjlig, säger Kristina Odén. I andra medier har det antytts att ökningen av antalet skadade slaktkycklingar skulle bero på att en ny lastmaskin infördes i ett flertal av de svenska slakterierna för ungefär fem år sedan. Detta dementeras emellertid av Kronfågels chefsveterinär, Johan Lindberg. Under de här åren har det inte skett några tekniska förändringar vad gäller lastning, transport eller slakt, och därför frågar vi oss vad som kan ha orsakat denna ökning. Min tolkning är att vi har skärpt blicken och ökat vår medvetenhet om djurens hälsa. Vi ser helt enkelt mer nu och det innebär att antalet dokumenterade fall med skadade kycklingar ökar, säger Johan Lindberg. Är 17.000 skadade kycklingar per år i svenska slakterier ett acceptabelt antal? Jag törs inte säga var gränsen för vad som är acceptabelt går. Vi tvingas nog att acceptera att några kycklingar skadas i samband med slakten. Jag tror inte att vi kan komma ner till noll, men vi jobbar intensivt för att nå en så låg siffra som möjligt, säger Johan Lindberg. Pernilla Halling |