18 aug 2000

”Det går åt rätt håll i Sverige”

I år firar den ekonomiska föreningen KRAV 15-årsjubileum. Sedan starten har man jobbat för ett hållbart ekologiskt samhälle och idag är 3.300 lantbrukare, 550 förädlingsföretag, 600 butiker samt 215 resturanger och storhushåll med i KRAV:s kontroll. Det finns också 3.000 KRAV-märkta varor ute i landets butiker. Men mycket återstår att göra.
Varje person som väljer att uteslutande äta ekologisk mat befriar varje år cirka 1.460 kvadratmeter mark från besprutning, enligt en beräkning från KRAV. Men fortfarande är endast 4,5 procent av Sveriges odlings- och betesmark ekologisk enligt KRAV:s specifikationer, och sämst i landet är Skåne med endast 1,5 procent. Bäst är Stockholms län med 7,2 procent.
– Det är trist att Skåne har så lite ekologisk odlingsmark, eftersom man här har så stora åkerarealer, tycker Pelle Fredriksson som är tillförordnad informationschef på KRAV.

Skåne har många stora och intensiva odlingar som gör att det är svårt för lantbrukaren att ställa om till ett ekologiskt odlande, men han anser att detta går att ändra.
– Det krävs en stor attitydförändring hos lantbrukaren för att lämna det traditionella odlandet med besprutningsmedel. Men när man väl klarat av denna stora uppgift går det praktiska alltid att lösa, menar Pelle Fredriksson.
Och han ser en ljusning i Skåne. De senaste året har det tillkommit en ganska stor areal av ekologisk mark i Skåne, en trend som är densamma i övriga Sverige. 1991 var andelen kontrollerad ekologisk åkermark i Sverige endast 1,0 procent och idag är den alltså 4,5 procent.
– Det går åt rätt håll i hela Sverige, säger Pelle Fredriksson.
Även på konsumentsidan ökar efterfrågan på de ekologiska livsmedlen, både i Sverige och i övriga Europa. I Sverige har vi en ökning på mellan 20 och 30 procent, medan övriga Europa ligger på mellan 20 och 50 procent.

Och visst är det konsumenterna som styr utvecklingen mot ett ekologiskt lantbruk. Om efterfrågan finns, blir det också möjligt för fler lantbrukare att ta steget över till ett ekologiskt odlande. Men då gäller det också att lantbruket kan öka sin produktion.
– Vi har ökningar som ibland gör det svårt för lantbruket att hålla jämn takt med efterfrågan, säger Pelle Fredriksson.
Men fortfarande är det långt kvar till den vision som Pelle Fredriksson har om ett lantbruk som till största delen använder sig av ekologisk odling.
– Drömmen är ett lantbruk där det finns fler ekologiska odlare än odlare som använder besprutningsmedel. Då skulle en förening som KRAV förmodligen sluta kontrollera dem som odlar ekologiskt och istället koncentrera sig på de lantbrukare som använder sig av besprutningsmedel, säger han.

Kristofer Hansson