Kronfågel har tills för en tid sedan kört en kampanj med syfte att få oss svenskar att äta mer kyckling. Omsorg för djuren och hög kvalitet är några av försäljningsargumenten. Men i verkligheten är detta inget annat än tomma ord. Faktiskt värre än så; det är rena lögner! Verkligheten för dessa kycklingar är ett helvete. Den kyckling som hamnar på din tallrik är uppfödd på ett gigantiskt fabriksgolv tillsammans med tusentals andra kycklingar. Här finns inga möjligheter för henne att leva ett riktigt liv, att ha relationer med andra kycklingar här är bara ett virrvarr av en massa okända individer. Anläggningen är belyst upp till 22 timmar om dygnet. Detta för att kycklingen ska äta mer mat och växa snabbare, eftersom det maximerar vinsten för ägaren. För att inte kycklingen ska bli sjuk i den dåliga miljön, är antibiotika tillsatt i maten hon äter. Avelsarbetet har som för andra lantbruksdjur varit inriktat på att kycklingen ska växa så fort som möjligt. Den snabba tillväxten ger kycklingen skelettskador. Enligt vissa veterinärer lever kycklingen med konstant växtvärk. Vid bara 35 dagars ålder tillåts kycklingen inte längre leva. Hon väger då tre gånger så mycket som en naturlig kyckling gör vid samma ålder som dessutom har ett tio år längre liv att se fram emot. Inför resan till slakteriet packas hon ner i en trång plastback. Väl framme tas hon fullt medveten och hängs upp och ner i fötterna. Hon åker längs ett band där huvudet dras över en vattenbegjuten plåt som ger henne en elchock. Sprattlar hon till finns det risk att bedövningen inte tar ordentligt. Då får hon halsen uppskuren vid fullt medvetande. För kycklingen betyder detta slutet på ett lika kort som eländigt liv. Varje år utsätts 65 miljoner kycklingar i Sverige för samma öde. Varje gång du väljer att äta kyckling tvingas ännu en genomgå samma sak. Valet är ditt, vad tänker du äta? Välj med hjärta och förnuft ät inte kyckling. Niklas Johansson Mölndal |