Köttindustrin har på senare år börjat betraktas som ett stort miljöproblem, och detta beror på flera anledningar. Behovet av vatten, energi och landyta, såväl som läckaget av näringsämnen är mindre per producerad enhet om man jämför vegetabilier med kött. För att producera ett kg av något livsmedel krävs det olika stora ytor mark. Kött kräver generellt mer yta än andra livsmedel, både räknat per kilo livsmedel och per kilo protein. Tyngdpunkten i svenskt jordbruk ligger på mjölk och spannmål. En femtedel av Sveriges energi används för att producera, vidareförädla och tillaga den mat vi äter. Den energi som jordbruket använder kommer huvudsakligen från fossila bränslen, som bildar koldioxid vid förbränning. En stor del av energin går åt till att framställa kött och mjölk, och merparten av den spannmål som odlas går till djurfoder. Och självklart skapar den djurhållning vi har i dag, med miljontals icke mänskliga djur, koldioxidutsläpp. Alla dess förtryckta djur måste ju andas. Koldioxid är den viktigaste växthusgasen, och växthusgas leder till att medeltemperaturen på jorden stiger. En ökning av medeltemperaturen kan få enorma ekologiska konsekvenser. I många delar av världen kan en obetydlig värmeökning leda till att till exempel insekter massförökar sig kraftigt, vilket kan skada både grödor och det naturliga landskapet. Om vattnets temperatur stiger så leder det till att känsliga marina ekosystem störs. Dessutom bidrar köttproduktionen till stora kväve- och metanutsläpp, som i sin tur bidrar till övergödning, framför allt genom utsläppen i våra avlopp. Om hushållen ändrar diet så att överkonsumtionen av protein minskar, så minskar även kväveutsläppen. Djurhållningen bidrar även till utsläpp av ammoniak som bidrar till övergödning av skog och vatten. Återvinna glas och papper i all ära, men så länge du äter kött och använder andra produkter från dagens djurindustri så bidrar du till en global miljöförstöring, för att inte tala om den solidaritet till den tredje världen du skulle bidra till om du övergår till en vegansk kost. Det foder som världens boskap konsumerar skulle kunna föda dubbelt så många människor. 60 miljoner människor svälter ihjäl varje år. 500 miljoner är felnärda, medan västvärlden drabbas av vällevnadssjukdomar och övervikt. Veganism är ett levnadsätt baserat på respekt för allt levande. Denna livstil uttrycker att man bryr sig om hela omgivningen, människor, djur, natur och miljö. Så tänk efter lite nästa gång du går och handlar och tar upp din biff som en gång varit en del på ett icke-mänskligt djur som föds upp i ett trångt bås och lidigt sig igenom hela sitt liv. Och dessutom under den tiden bidragit till en miljöförstöring. Men tänk även på att barn i u-länderna svälter. Naturligtvis kommer inte förändringen att ske på en natt så det är inte frågan om att släppa ut alla djuren i naturen som vissa skeptiker till veganismen tror. Det kommer inte att springa runt en massa hönor, kor mm på gatorna, utan om fler bojkottar kött- och mjölkindustrin så blir efterfrågan mindre. Och som alla andra industrier så måste också denna producera mindre vilket leder till att färre djur plågas och kallblodigt mördas, miljöförstöringen minskar, din hälsa blir bättre och din stolthet kan höjas eftersom du inte bidrar till tredje världens svält i den utsträckning du gör i dag. Hur mycket miljövän är du? Magnus Rönnerup Malmö |