9 feb 2001

Otillräcklig kunskap om vegetarisk kost

Livsmedelsverket vill använda sex miljoner till informationskampanj


Samtidigt som antalet vegetarianer ökar bland unga får Livsmedelsverket fler och fler samtal från skolmatsalspersonal och föräldrar som ställer frågor om vegetarisk mat. Nu har Livsmedelsverket ansökt om att få satsa sex miljoner kronor på en informationskampanj om vegetarisk kost.


De senaste månaderna har människor i huvudsak ringt till Livsmedelsverket för att ställa frågor om antingen galna ko-sjukan eller vegetarisk mat. Många frågor har kommit från oroliga föräldrar eller personal i skolan som undrar hur man ska få i sig tillräckligt med näring om man äter vegetariskt.
Livsmedelsverket har nu tagit fasta på detta och skrivit ett brev till jordbruksminister Margareta Winberg där man ansöker om att få använda förra årets överskott på sex miljoner kronor till att göra en rikstäckande informationskampanj om vegetarisk mat.

Ingen dagslända
Jerker Sörenson som är informationschef på Livsmedelsverket berättar att kampanjen kan komma i gång i april-maj om man får klartecken från Margareta Winberg. Hur kampanjen ska utformas är inte klart, men Jerker Sörenson tror att verket kommer att försöka nå ut till människor genom att till exempel göra en hemsida, dela ut informationsbroschyrer och kanske göra en reklamfilm.
– Målgruppen är de som hanterar skolmat, föräldrar och barn. Trenden är att det mest är unga som blir vegetarianer och barn påverkas också mest negativt om de inte får i sig de näringsämnen de behöver, säger Jerker Sörenson.
Han framhåller att kampanjen går ut på att informera de som väljer bort kött vad de kan äta i stället, för att få i sig till exempel protein och järn. Järnbrist är särskilt allvarligt för tonårstjejer.
– Jag tror inte att intresset för vegetarisk mat är en dagslända och därför kommer vi att fortsätta med information om vegetarisk mat även i framtiden, säger, Jerker Sörenson.
Kurt Svedros som är ordförande för Svenska Vegetariska Föreningen tycker att tanken på en informationskampanj är bra, men anser att verket borde bjuda in dem som är duktiga på dessa frågor att delta i kampanjen.
– Vi och Riksförbundet Hälsofrämjandet har en stor kunskap om detta och jag tror också att vi som en del av folkrörelsen har en större trovärdighet än Livsmedelsverket. Därför tycker jag vi borde göra något tillsammans, men hittills har Livsmedelsverket inte stött oss, säger Kurt Svedros.

Alla dörrar öppna
Men Jerker Sörenson säger att det kan bli aktuellt att använda den kunskap som finns hos vissa organisationer.
– Alla dörrar är öppna och vi tänker ju inte uppfinna hjulet igen. Men det är för tidigt att tala om detaljer eftersom vi inte vet om vi får pengarna, säger Jerker Sörenson.
Kurt Svedros tror att antalet vegetarianer kommer att öka i framtiden och han poängterar hur viktigt Göran Perssons utspel om vegetarisk mat var för den vegetariska rörelsen. Han hoppas att debatten också kan sätta fokus på andra saker som drabbar den vegetariska rörelsen. Till exempel att det finns skolor i Sverige som kräver att barn som vill äta vegetariskt ska ha läkarintyg.
– Det är ingen sjukdom att vara vegetarian och dessutom tycker vi det är häpnadsväckande att använda sjukdomssystemet till detta. Vi kan tycka det räcker att föräldrarna godkänner att barnet får äta vegetariskt, säger Kurt Svedros.
Han menar att de som förvägras rätten att äta vegetariskt i värsta fall kanske struntar i att äta, och hoppas i stället att goda exempel som till exempel Kiruna kommun, ska komma fram i debatten.
– Skolorna i Kiruna har infört policyn att de alltid har ett vegetarisk alternativ och ett stort salladsbord som alla får ta del av. Det har också visat sig att det blev billigare jämfört med hur det varit innan, säger Kurt Svedros.

Kenneth Samuelsson