12 jan 2000

Kött med mänsklig gen får säljas i butiker

Köttet från de finska kor som har tillförts människogener får säljas i butiker eller användas till djurfoder. Det slog Finlands bioteknikkommission fast när de avgjorde det etiskt diskutabla ärendet.
– Jag skulle själv äta köttet säger Matti Sarvas, ordförande i kommittén.


Finland har det sedan några år etablerade holländska företaget Pharming, satt in en gen från den mänskliga arvsmassan i kor och på så sätt fått fram komjölk som innehåller Lactoferrin, ett ämne som finns i modersmjölk. Lactoferrin finns dock i komjölk, men anledningen till att man satt in en mänsklig gen är att korna då producerar större mängder Lactoferrin.

Mer betalt
Lactoferrin är ett protein som har en förebyggande effekt mot till exempel diarré. Pharming säger att det går att utveckla Lactoferrin så att det även kan hjälpa mot hepatit C-virus som i förlängningen kan leda till leverskador. Men enligt tidningen Kärnfullt, som är ett branschorgan för svenska mjölkproducenter, söker nu Pharming med ljus och lykta för att hitta finländska bönder som vill husera korna.
Hittills finns det 51 kor i Finland med den mänskliga genen, men målet är att komma upp till 2.000 kor när den kommersiella produktionen kommer i gång. Bönderna får dubbelt så mycket betalt för mjölken och hittills har 30-40 bönder anmält sitt intresse. Men frågan om korna har också gjort att den finländska bioteknikkommissionen har blivit tvungen att ta ställning till den etiska frågan som djur med människogener medför.

Inte fel att sälja
– Pharming ställde frågan om det fanns några etiska hinder för att de slaktade djuren skulle kunna användas till djurfoder i stället för att brännas och det tyckte vi inte, säger Matti Sarvas, ordförande i den bioteknikkommission som avgör etiska frågor.
Han tycker inte det är fel att sälja köttet som männniskoföda trots att det innehåller människogener, förutsatt att det märks med att det är genmanipulerat förstås.
Men blir det inte en form av kannibalism när man äter kött som innehåller människogener?
– Nej det tycker jag inte. Vi äter hela tiden till exempel döda celler som finns i munnen och på så sätt äter vi redan i dag våra egna gener. Jag ser inga etiska problem med det. Sedan är de mänskliga generna och kornas gener som producerar Lactoferrin snarlika. Kannibalism är något annat än att äta kött som innehåller en mänsklig gen, säger Matti Sarvas.
Var går gränsen för hur mycket mänskliga gener man kan stoppa in i ett djur och ändå äta det. När blir det oacceptabelt?
– Det är svårt att säga. Jag tycker att det är något som man måste ta ställning till från fall till fall. Men det första vi tittar på vid en etisk bedömning är att inte djuren påverkas negativt av genmanipula-tionen, säger Matti Sarvas.
Hur tror du gemene man kommer att reagera om det går att köpa köttet i butiker?
– Jag tror att det skulle bli en diskussion, men att många människor skulle vara intresserade av att äta köttet, säger Matti Sarvas.
Att det holländska företaget valt att etablera sig i just Finland har flera orsaker. Bland annat att det finländska folket inte alls är lika kritiskt mot genteknik som till exempel svenskarna. Frågan har heller inte utlöst speciellt stora diskussioner bland finländarna.
– I Finland finns ingen stark opinion mot genteknik men det börjar bildas kritiska grupper. Att företaget valde att etablera sig i Finland tror jag främst beror på vår tekniska kunskap, men jag tror även att folks positiva attityd spelade in, säger Paula Nyberg, som är tjänsteman på handels- och industridepartementet och som sitter med i kommissionen.

Kenneth Samuelsson