20 juli 2001

Protester mot USA:s klimatpolitik


Klimatkonferensen i Bonn syftar till att gå vidare efter Kyoto. Där enades i-länderna 1997 om att minska utsläppen av koldioxid. Eftersom USA hoppat av avtalet och Japan ger signaler om att göra detsamma riskerar avtalet att gå om intet. Förra veckan var det många protester runt om i världen mot Exxon Mobil som sägs ha stor betydelse för USA:s klimatpolitik.


Förhandlingarna vid FN-konferensen om klimatförändringar beräknas komma igång på allvar på torsdag. Över 100 länder ska komma överens om detaljerna i Kyotoprotokollet. 1997 kom man fram till att minska utsläppen av koldioxid med totalt 5,2 procent till år 2012 jämfört med 1990 års nivåer.
Avtalet från Kyoto blir lagligt bindande först när det godkänts av parlament i minst 55 länder. Dessa länder måste även stå för minst 55 procent av i-ländernas utsläpp. Eftersom USA som lämnat Kyotoprotokollet, svarar för nästan 25 procent så är hela avtalet hotat. Japan står för 8,6 procent. På söndagen sade den japanske premiärministern Junichiro Koizumi att Japan inte kan ta ställning till avtalet vid mötet i Bonn.
– Det är för tidigt att fatta ett beslut. Vi har ett nytt klimatmöte i Marocko i oktober, framhöll Koizumi i en tv-sänd debatt.

Japans beslut viktigt

Hoppar även Japan av så anses det att avtalet från Kyoto inte går att rädda. EU-kommissionär Margot Wallström har inför förhandlingarna förklarat att minimiresultatet är att de länder som blir kvar enas om väsentliga delar i protokollet. Protesterna mot att USA dragit sig ur klimatavtalet fortsätter. Förra onsdagen gjordes omkring 100 protestaktioner i 18 länder mot Exxon Mobil/Esso.
– Ni kommer att se allt fler aktioner mot företag som fått Bush att lämna Kyotoprotokollet, säger John Passacantado, chef för miljöorganisationen Greenpeace i USA.
Exxon Mobil är ett av världens största företag och ansvarigt för USA:s agerande enligt ”The Stop Esso campaign”. Kampanjen drivs tillsammans av Friends of the Earth, Greenpeace och People & Planet.

Esso bakom USA:s beslut

Kampanjen uppmanar till bojkott av Esso och pekar på företaget som den viktigaste påtryckaren bakom USA:s avhopp.
Förra året gjorde Exxon Mobil vinster på över 17 miljarder dollar. Till skillnad från Shell och BP satsar Exxon Mobil inte något på gröna energiprojekt, utan bara i olja och gas.
Av kampanjmaterialet framgår att Esso gav över en miljon dollar till George Bushs valkampanj. Så snart som han blev president förklarade han att USA skulle dra sig ur internationella avtal syftande att lösa problemet med den globala uppvärmningen, precis som Esso vill.
Man menar också att Esso varje år satsar miljontals dollar på vilseledande propaganda för att visa att den globala uppvärmningen och de klimatförändringar denna innebär inte existerar.

Anna Stugvard