9 juni 2000

– Olönsamma hundar
riskerar att avlivas

Djurens rätt kritisk till hundkapplöpningar • Kontrollen bättre i Sverige än i andra länder, enligt arrangör

 

Hundar som inte blir stjärnor på hundkapplöpningsbanorna riskerar att avlivas. Det hävdar Siw Ågren, sakkunnig för hundfrågor på Djurens rätt med anledning av den nyligen introducerade tävlingsformen. Men Björn Wessman, ordförande i Svenska hundkapplöpningsportens centralförbund håller inte med.
– Vi kommer att kontrollera att detta inte sker i Sverige, säger han
.

Hundkapplöpningarna, som nyligen introducerades i Sverige, har redan omsatt tiotals miljoner kronor. Men medan förespråkarna hävdar att det är en sport som inte skadar hundarna och att spelet är till för att finansiera hundkapplöpningssportens anläggningar och byråkrati, så hävdar Djurens rätt att det handlar om en kommersiell verksamhet på bekostnad av djuren.
För även om sporten är så ny att det är alldeles för tidigt att se eventuella negativa konsekvenser, så fruktar Siw Ågren att utvecklingen i Sverige ska följa den i många andra länder.

Markant ökning
– Bland annat med hjälp av EU-bidrag har uppfödningen av greyhounds ökat markant i de länder som startat hundkapplöpningar, säger Siw Ågren.
Hon berättar att de flesta av dem som föds upp inte blir inkomstbringande stjärnor på hundkapplöpningsbanan, utan i stället avlivas på grund av att de bara ses som en utgift. I Spanien händer det till exempel att hundarna hängs.
– I Sverige är inte hängning tillåten, men man kan ju gå till veterinären och avliva dem. Vi är rädda att utvecklingen med en massa avlivade hundar ska bli verklighet även i Sverige, säger Siv Ågren.
Av dem som får leva och blir stjärnor används ett fåtal, som är särskilt duktiga till avel.
– Eftersom greyhound är en jakthund och inte särskilt populär som sällskapshund så dödas många när de pensioneras, säger Siw Ågren.
Björn Wessman tycker att det är fel att jämföra svenska förhållanden med utländska, även om hanteringen internationellt har blivit bättre de senaste åren.
Det finns en stark press på Spanien att de ska ändra sin djurhantering. Det förekommer att kapplöpningshundar hängs i Spanien, men det är mest frågan om jakthundar som ingår i en tradition där man anser att de bara ska användas ett år och sedan dö, säger Björn Wessman.

Spelar även i utlandet
I Sverige spelas det två dagar i veckan på svenska hundar och resterande fem dagar kan man spela på utländska banor.
Siv Ågren hävdar att de som spelar på hundar i andra länder stödjer en sämre djurhantering som bland annat består i att hundägarna manipulerar hundarnas naturliga beteende som är att få valpar och löpa två gånger per år.
Manipulationen består i att ägarna skjuter upp löpperioden genom att ge hundarna könshormoner. På så sätt stör inte hundarnas löpinstinkter deras jaktinstinkter och därmed förmåga att vinna loppen.

Kan orsaka tumörer
– Flera veterinärer anser att användningen av könshormoner ger en tendens till ökad livmoderinflammation, och ökad förekomst av tumörer, säger Siw Ågren.
I Sverige är detta inte tillåtet men Björn Wessman säger att även deras organisation lobbar för att få till stånd möjligheter att manipulera svenska hundar. Han hoppas dock att det då har kommit fram en skonsammare metod.
Djurens rätt kritiserar också att Svenska hundkapplöpningssportens centralförbund ger amatörer licens för upp till 15 hundar.
– De säger att hundarna ska leva familjeliv, men det tror jag är svårt med 15 hundar. De säger också att de ska följa hundarna under deras livstid så att de inte avlivas av andra skäl än medicinska, men även det tror jag är praktiskt omöjligt, säger Siv Ågren.

Blir inte familjehundar
Björn Wessman håller med om att det är svårt att 15 hundar skulle bli familjehundar samtidigt.
– Men i Sverige har 90 procent av hundägarna bara en eller två hundar. Vi kommer att klara av att följa hundarna genom att inrätta register och är det så att någon hund dör utan att ägaren kan lämna en bra förklaring till det så kommer vi att utreda det, säger Björn Wessman.
Han poängterar att organisationen redan i dag säger nej till många personer som vill gå med och få licens för en hund.
Oftast är anledningen att det är människor som vill äga en hund för att det är flashigt och är en statussymbol. I andra fall vill de bara tjäna pengar på hunden och har inte något genuint hundintresse.
– Men dessa säger vi nej till. Det har också hänt att vi har kastat ut människor som har misskött hundar och jag tror att det nog kommer att bli fler som åker ut i framtiden.

Kenneth Samuelsson