7 Juli 2000

Stor okunskap om hampan


MaLou Lindholm skriver i Miljömagazinet 21/00 att ”Svenska folket klarar sig utmärkt utan hampa, vi har nog med drogproblem”.
Helt fantastiskt. På samma sätt kan man ju skriva att vi klarar oss utan vete, av vete gör man som bekant både öl och starkare drycker.
Vilken otrolig och envis okunskap du kommer med MaLou. Hampa är ju ingen drog, inte ens det latinska namnet cannabis som missbrukas flitigt är en drog.
Jag har aldrig hört att man dricker ko utan det är väl mjölk man dricker? Dessutom finns det 15 hampasorter som är helt obrukbara för drogtillverkning. Å andra sidan kan man tillverka alkohol av all sorts vete.
Och detta är det verkliga drogproblemet i detta land – alkoholen. Man behöver bara slå upp tidningarna efter midsommar, valborg och nyår. Den verkliga mördaren av alla kategorier är nikotinet. Det vet de flesta nu för tiden.

Av den THC-fria hampan gör man minst 5.000 produkter. Ingen annan planta klarar detta. Skall vi gå ifrån plast- och kemikalieförgiftning av jorden så måste vi ha hampan tillbaka. Detta vet de flesta miljöpartister i Europa men i det envisa Sverige dröjer allting lite längre. Det MaLou diskuterar har jag både läst och hört i de utländska medierna, både i Europa och Amerika. Detta har man avklarat och avspisat som ett icke-problem.
Man är medveten att både nikotin, alkohol och andra starka droger typ heroin och diverse syntetiska droger är betydligt farligare. Läkemedelskoncernen är inte intresseradav det naturliga THC eftersom det finns ett syntetiskt hasch som går under namnet Marinol. Det finns inte i Sverige, men dock i USA, Tyskland och Storbritannien.
Det amerikanska agrardepartementet är inte heller intresserat av hampa, så länge det finns starka krafter för bomullen och dess behov av bekämpningsmedel. Det är snabba pengar som styr världen, det borde de flesta ha förstått. På bekostnad av vår jords välmåga och våra barn förstås. Det gick dock bra att odla hampa under andra världskriget när USA inte kunde få denna viktiga råvara från bland annat Filippinerna, då Japan stängde av den vägen.

Den svenska skogsindustrin behöver inte hampan än så länge eftersom Sverige har skog, men det finns ont om skog globalt sett och det huggs flitigt även i tropiska urskogar.
En insats vore önskvärd. Mathias Bröckers bok är en direkt översättning från amerikanen Jack Herer. För den som inte kan tyska läs då originalet på engelska.
MaLou, jag förstår av ditt inlägg i tidningen att du inte har läst på. Jack Herers bok kan du få via internet där det också finns en hel del annan information om både hampa och THC.
Läs på MaLou, istället för att uttala dig. Även Jack Herer, som hade samma inställning som du en gång in tiden, har rest runt i USA i 12 år och letat efter fakta. Allt han skriver har referens, ingenting är påhittat.
Sedan föreslår jag också att du läser boken Smoke and mirrors – The war on drugs and the politics of failure av Dan Baum som är en seriös journalist från Washington Post. Bokförlaget är amerikanskt och heter Back Bay Books.
Svenskar vet inte bäst i världen – det finns folk utomlands också som tänker.

Frank Wiederkehr
Helsingborg