12 maj 2000

Man blir inte hög av frön

 

Människan behöver 21 aminosyror för att bygga upp de nödvändiga kroppsproteinerna. Åtta av dem, de så kallade ”essentiella aminosyrorna” kan hon inte producera själv utan måste inta via föda.
Hampfrön och deras olja innehåller dessa åtta essentiella aminosyror. Detta är helt unikt inom växtlivet.
I Kina har hampfrön alltid varit människans viktigaste frönäring vid sidan om hirs. Även runtom i Europa finns det belägg för att hampafrön har använts som näringsmedel.

Hampfrön innehåller i genomsnitt 28-35 procent fett, 30-35 procent kolhydrat, 20-24 procent protein, vitaminerna B1, B2 och E. Dessutom kalcium, magnesium, kalium och järn. De lämpar sig bara för kallpressning. Oljan, mörkgrön och med lätt nötsmak, kan användas som salladsolja men inte till stekning.
Fröna innehåller också omättade fettsyror i mycket stor omfattning (ca 90 procent av fetthalten). Några av dessa omättade fettsyror är ”essentiella”, dvs att kroppen måste tillföras dem genom föda. Dessa är nödvändiga för att bilda de hormonliknande så kallade prostglandinerna som styr talrika kroppsfunktioner.

Utmärkande för hampoljan är att den innehåller gammalinolensyra – viktig för människor med fettämnesomsättningsproblem. Även neurodermitispatienter når en nämnvärd förbättring av sina hudsymptom. Allting talar för hampafrö och -olja. Äter man dem får man ett sunt och långt liv enligt kineserna.
Men hög, nej, det blir man inte. Det berusande THC (tetrahydro-cannabinol) sitter nämligen bara i bladen av vissa sorter och inte i frö och olja.

Susanne Gerstenberg
Mp Laholm