| Hampfröolja 
        för hälsan Linfröoljan 
        som kosttillskott är känd. Men hampfröolja? Båda 
        oljorna innehåller de för oss nyttiga essentiella fettsyrorna.
 Fettsyrorna är väsentliga, essentiella, men vår kropp 
        kan inte producera dem. Till skillnad från linfröolja är 
        hampfröoljan välsmakande  med en unik nötaktig smak.
 Hampfröolja har ett 3:1-förhållande mellan de två 
        fleromättade fettsyrorna omega-6 linolsyra (LA) och omega-3 linolensyra 
        (LNA), vilket bidrar till en optimal balans mellan fettsyrorna. Hampfröoljan 
        är också en av de sällsynta källorna till gammalinolensyra 
        (GLA), vilken även finns i mindre mängder i bland annat modersmjölk 
        och svartvinbärsfrön, men även i linfröolja.
 Linolsyra och linolensyra är nödvändiga för normal 
        tillväxt, synutveckling och bidrar även starkt till att hår 
        och hud får sin lyster. Fleromättade fettsyror smörjer 
        och rensar artärerna, vilket är viktigt för att motverka 
        uppkomsten av hjärt-kärlsjukdomar. Hampfröolja verkar antioxidant, 
        d v s upplöser animaliska fetter i blodkärlen.
 Kallpressade oljor som hampfröolja tål ingen uppvärmning. 
        Det går bra att använda den som salladsdressing eller helt 
        enkelt som kosttillskott, två matskedar om dagen. För utvärtes 
        bruk har denna olja också sina kvaliteter, den absorberas snabbt 
        av huden och passar tunn, känslig och torr hud samt hud med eksem. 
        Vid eksem kan det vara särskilt lämpligt att ta hampfröolja 
        även som kosttillskott, skriver Finn Andersen i sin nya bok Guldet 
        från växterna. Så klart, människan är ju en 
        helhet!
 I England och också i Tyskland är efterfrågan på 
        hampfröolja enorm.
  Kan ni i Sverige inte odla oljehampa åt oss i Storbritannien, 
        undrade Adrian Clarke nyligen vid sitt besök hos Hampanätet. 
        Finola, den i Finland framtagna oljehampsorten, är optimal.
 I Sverige finns det än så länge bara några få 
        fristående hälsobutiker som säljer hampfröolja, från 
        ekologiskt odlad hampa i Tyskland. Men Gotland är på väg, 
        där står man redan i startgroparna med egen oljeproduktion.
 
  Susanne 
        Gerstenberg Fakta: fettsyror i oljor
 Siffrorna 
        avser fleromättade fettsyror i procent Hampfröolja, 
        Linfröolja, Solros, Olivlinolsyra (omega 6) 44.8, 
        24, 63, 7.5
 linolensyra 
        (omega 3) 22.8, 49, 0.5, 1
 
 www.hampa.net 
        www.hanf-natur.com
 www.hampekraft.se
 Läs mer:
 Hampa 
        - en kulturväxt i tiden Isoleringsmaterial 
        för framtiden  Hampa 
        kan göras mer konkurrenskraftig |