11 Aug 2000

”I Danmark har GMO smugits in i livsmedel”

Sveriges Konsumenter i Samverkan fruktar att hanteringen är likadan i Sverige.


Under sommaren har Livsmedelsverket samlat in prover för att kartlägga hur stor del det är av maten i butikerna som innehåller genmodifierade råvaror.
– Detta är en nödvändig kartläggning för vår fortsatta verksamhet. Vi är i stort behov av att få mer kunskap om hur vanligt det är, då detta är ganska nytt för oss, säger statsinspektör Svanhild Foldal på Livsmedelsverket.

I sommar har Livsmedelsverket tagit prover från cirka 100 livsmedel. 70 av dem är sojaprodukter och 30 majsprodukter. Provtagningen är i stort sett avklarad och nu återstår analysarbete i laboratorium. Detta kommer att ta tid då kartläggningen även är ett led i laboratoriets metodutvecklingsarbete. En sådan här provtagning är ny för samtliga inblandade.
Proverna kommer att avidentifieras före analysarbetet, då meningen med kartläggningen inte är att peka ut enskilda livsmedel utan att skapa en helhetsbild av hur vanligt det är med genmodifierade råvaror. Om livsmedlet är importerat eller svensktillverkat går inte heller att utläsa av resulatet. Däremot kan vissa typer av livsmedel pekas ut, då de indelats i olika produktgrupper.

Obligatorisk märkning
En liknande kartläggning har nyss genomförts i Danmark. Där har det danska Livsmedelsverket listat varje livsmedel som innehåller spår av GMO. Enligt EU-regler som trädde i kraft i april i både Danmark och Sverige måste alla livsmedel som innehåller mer än en procent genmodifierade råvaror märkas. Iblandningen får inte vara avsiktlig. Att den inte är det måste man dessutom kunna styrka.
Den danska undersökningen visade att av 76 undersökta livsmedel innehöll 25 stycken genmodifierade råvaror. Åtta av dessa hade halter som översteg gränsvärdet på en procent. Men inte något av livsmedlen var märkta med att de innehöll GMO.
Även från Tyskland har larmrapporter framkommit den senaste tiden. Norge genomförde en liknande undersöking för ett år sedan med ungefär samma resultat.
– Det är troligen inte hälsofarligt, men djupt beklagligt att livsmedelsindustrin inte kan hålla rent från GMO i sina produkter, säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan.
– Har konsumenterna sagt nej till GMO så ska de inte smygas in som det har gjorts i exempelvis Danmark.

Begränsad information
Svanhild Foldal tror att resultatet här i Sverige kommer att likna det i Danmark, Norge och Tyskland.
– Det är troligt att även vi kommer att hitta rester av genmodifierade råvaror. Men vilka eller hur mycket går inte att säga i dag.
Hon säger också att det kan bli aktuellt med en uppföljning av kartläggningen om det visar sig att alltför många livsmedel innehåller halter som överstiger gränsen på en procent. Men det är något Livsmedelsverket kommer att ta ställning till när resultatet redovisats.
– Vi är medvetna om att avidentifierade prover ger begränsad information till konsumenter. Men om det bedöms som nödvändigt kan vi även komma att besluta om en uppföljning. Kanske måste vi titta närmare på vissa produktgrupper eller liknande. Just nu genomför vi undersökningen för att vi själva behöver mer kunskap i ämnet. Det är nödvändigt om vi ska kunna bedriva en trovärdig tillsynsverksamhet samt ha möjlighet att ge kommuner vägledning i frågan. Det här är nytt för oss alla.

Annika Johnsson



Fakta/ Exempel på produktgrupper
• ersättningsprodukter för mjölk- produkter gjorda på soja
• barnmat tillverkad på soja och majs
• energi- och bantningspro- dukter, soja
• snacksprodukter, majs