26 maj 2000

– Bin orsakade spridning av genmodifierad raps

Nya rön förklarar genrapsskandalen, enligt Svalöf Weibull •Teorin ifrågasätts dock av forskare


Genförändrade pollenkorn transporterades mer än tio kilometer med hjälp av vind eller bin över den trädlösa kanadensiska prärien.
Så förklarar man på växtförädlingsföretaget Svalöf Weibull inblandningen av genförändrad raps i vanligt utsäde, som blev känd i förra veckan. Det skulle inte kunna hända och ändå hände det.

Marie Åfors och Ingemar Nilsson på Svalöf Weibull

– Om det hade rört sig om en vanlig gröda, så hade detta varit otänkbart, förklarar Marie Åfors, Svalöf Weibulls informationschef.
– Men det här är ett speciellt fall som gör att det inte är helt oförklarligt. Landskapet i Alberta i Kanada är bevattnat och det finns inga träd eller buskridåer.
Slutsatsen är, enligt Svalöf Weibull som analyserat de uppgifter som deras handelspartner Advanta Seed
s lämnat, att bin kan flyga mycket längre än vad som hittills varit känt i ett sådant extremt öppet landskap, som även kännetecknas av kraftiga vindar.

Slarvig hantering
– Jag undrar om det stämmer, är forskaren Per Bergman spontana reaktion på uppgiften om att bin skulle kunna flyga sträckor på över tio kilometer.
Han är docent i genteknik och växtförädling på Lantbruksuniversitetet (SLU) i Ultuna. Han fortsätter tankegången:
– Och om det är så ska man kanske inte odla utsäde där.
– Det verkar slarvigt.
Advanta använder normalt ett isoleringsavstånd på 1.600 meter för utsädesproduktion, i just detta fall anger man dock avståndet till mer än tio kilometer.
Rapssorten i fråga, kanadensiska Hyola 38, vars utsäde var uppblandat med mellan 0,4 och 2,6 procent raps som genförändrats för att tåla ogräsmedlet Roundup, är en så kallad F1-hybrid. När den produceras skördas enbart utsäde från plantor som saknar pollen.

Hänvisar till provodlingar
Det gör att pollenkonkurrensen blir mycket lägre än normalt, vilket ger inflygande pollen från långt håll större chans att etablera sig. Kombinationen av detta och landskapets speciella karaktär gjorde inkorsningen möjlig, enligt den förklaring som Svalöf Weibull lämnat till Jordbruksverket.
– Jag menar att det är bevisat att det har gått till så här, säger Ingemar Nilsson, chef för lantbruksdivisionen på Svalöf Weibull och som sådan ansvarig för det utsäde som säljs i bolagets namn.
Han och Marie Åfors hänvisar till provodlingar som nu gjorts och som styrker inkorsningsteorin; andra typer av sammanblandning vid hantering eller dylikt är därmed uteslutna, enligt företaget.
– I litteraturen finns inga kända exempel på att pollen skulle kunna förflyttas med bin så långt som tio kilometer, säger Ingemar Nilsson. Det finns extremexempel på 4-5 kilometer.

Har även nått Frankrike
Rapsutsädet har även nått Frankrike, Tyskland och England. Resultatet är att hundratals bönder i varje land ovetande har odlat en genmodifierad gröda i år, liksom förra året då skörden gick in i produktionen av foder och matolja.
I Sverige slog Jordbruksverket larm i förra veckan, när Svalöf Weibull anmälde en ”oavsiktlig” inblandning av genmodifierad raps i sammanlagt 14 ton utsäde.
Först då blev historien offentlig i England, vars jordbruksminister dock blivit informerad av Advanta en månad tidigare. Advanta ägs till hälften av svensk-engelska AstraZeneca.
Det är enbart i Sverige som rapsen sålts under Svalöf Weibulls varumärke. Deras handelspartner Advanta meddelade den 17 april att 18 ton kanadensiskt rapsutsäde på väg ut på den svenska marknaden innehöll genmodifierade organismer.
Detta parti spårades och stoppades i tid, men Svalöf Weibulls ansvarige chef Ingemar Nilsson önskar nu att företaget hade agerat snabbare när det gäller de 14 ton som redan sålts i Mellansverige och odlats på en yta av cirka 1.400 hektar.

Används till djurfoder
Nio ton såddes och skördades på ett femtiotal gårdar i Östergötland under förra året. Rapsen användes till djurfoder och matolja.
Jordbruksverket beslutade i onsdags att förelägga de lantbrukare som sått den uppblandade rapsen i år att förstöra skörden före den 7 juli. Verket gick därmed på samma linje som de flesta remissinstanser, däribland Sveriges Konsumenter i Samverkan, som anser att Sverige bör driva frågan om ett EU-gemensamt gränsvärde för oavsiktlig inblandning av GMO i utsäde.
Vilket ansvar har Svalöf Weibull för det som inträffat?
– Vi följer utsädeslagstiftningen. Men det är ett problem att genförändrade grödor inte ingår där och det är bra att få igång en diskussion om att förändra regelverket, säger Ingemar Nilsson.
Både han och Marie Åfors skulle vilja se en harmonisering mellan EU-reglerna för livsmedel, där maximal GMO-inblandning anges till en procent, och utsädesreglerna.

Peter Wikberg