5 maj 2000

Försök med genraps
oroar skånska bönder

Grannar till försöksfält inte övertygade av Svalöf Weibulls garantier om en riskfri verksamhet

 

Jordbrukare i skånekommunen Klippan är oroade av bioteknikföretaget Svalöf Weibulls försöksodlingar med genraps. De anser att att regelsystemet kring genodlingar är bristfälligt och att bolagets informationshantering har varit usel.
– Vi behöver inte genmodifierad raps här, en produkt som förutsätter användning av bekämpningsmedel.
Det säger Gustav Larsson, granne med ett av försöksfälten, och jordbrukare med lång erfarenhet av bekämpningsmedlens risker, risker som ofta uppdagats för sent.

– Jag ser inte GMO som en miljöfråga i första hand, säger Marie Åfors, informationschef på Svalöf Weibull. Och det är inte vår uppgift att i onödan skapa oro, som vi inte tycker det finns grund för.

Inget inflytande
Med nuvarande regler har varken kommunen eller direkta grannar till försöksfälten något som helst inflytande över var odlingarna placeras.
– Kommunen skulle absolut få uttala sig som remissinstans, säger Gustav Larsson eftertryckligt.
400 meter från hans marker ligger ett av de tio försöksfält som finns i trakten runt Riseberga i Klippans kommun. I grannkommunen Svalöv finns betydligt större försöksarealer.

Oroade bönder
I den lilla byn Rögnaröd drivs ekologiskt jordbruk med djur. GMO-motståndet är starkt, dels av oro för teknikens eventuella risker med oönskad spridning, dels för att genmodifieringen syftar till resistens mot ogräsmedlet Roundup – ett så kallat totalbekämpningsmedel, med det verksamma ämnet glyfosat.
Restprodukter av glyfosat har det senaste året påträffats i grundvattnet i flera närliggande kommuner i nordvästra Skåne.
– Vi tycker inte om dessa odlingar och känner obehag, förklarar Helene Fabry, granne till Gustav Larsson.
– Man skulle ha velat ha information från olika parter, säger grannen Curt Thelin.
Svalöf Weibulls försöksodlingar med genmodifierad raps har funnits i trakten i tre år. Verksamheten sker helt enligt alla regler, poängteras från företagets sida.

Ingen stor beredskap
När tillstånd har getts av Jordbruksverket kungörs detta i ortspressen, fältens exakta platser behöver dock inte anges utan bara området. Av totalt tio fält runt Riseberga är det bara ett där genraps odlas och det är alltså oklart vilket.
I kungörelsen angav bolaget två kontaktpersoner. Dessa var dock oanträffbara när kungörelsen publicerades.
– Vi hade ingen stor beredskap, förklarar informationschefen Marie Åfors. Det är möjligt att vi missbedömt informationsbehovet.
Försöksfälten markeras enbart genom små upphängda plastbitar på grund av risken för sabotage.
– Det finns exempel på odlingar i England där mycket har blivit förstört, förklarar Bo Gertsson, produktutvecklare på Svalöf Weibull.
Han tycker att debatten i Sverige och inom EU är alldeles för ensidigt inriktad på tekniken och alltför lite handlar om de egenskaper som förädlas fram, oavsett teknisk metod.

Kanadensiska marknaden
Genrapsen runt Riseberga är avsedd för den gigantiska kanadensiska marknaden där bara rapsodlingarna är mer än dubbelt så stora som hela det svenska jordbruket.
I Kanada började genraps att odlas kommersiellt redan 1994 och användningen av ett flertal bekämpningsmedel är omfattande.
– Frost är vanligare där än i Sverige. Därför sker förökning av materialet säkrare här, säger Bo Gertsson.
– Vi behöver inte det här, säger Gustav Larsson som var politiskt aktiv under striden mot BT Kemi i Teckamotorp, den kanske största giftkatastrofen någonsin i Sverige, vars verkningar ännu märks.
Gustav Larsson har varit jordbrukare hela sitt yrkesverksamma liv och har erfarenhet av hur de flesta bekämpningsmedel som använts sedan 60-talet lanserats som ”ofarliga”. Hans misstänksamhet är därför stor.

Håller inte
Han anser att Svalöf Weibulls försäkringar inte håller. Enligt Bo Gertsson är åkerkål den enda växt som är korsningsbar med genraps.
Åkerkål är ett nästan utrotat ogräs, men i Rögnaröd, där bekämpningsmedel inte använts på många år, finns den dock kvar.
– Korsas åkerkålen med genraps kan den modifierade genen föras vidare och ingen kan säga om det är riskfritt, säger Gustav Larsson.

Peter Wikberg