7 april 2000

Köttätare kan inte
välja bort genmat

 

Som köttätare i EU är det svårt att välja bort GMO, eftersom många EU-bönder föder upp sina djur på foder som innehåller genmanipulerade råvaror. Men eftersom EU inte kräver att sådant foder ska märkas kontrollerar Jordbruksverket inte foder som kommer in i landet. I stället får konsumenterna förlita sig på LRF som varje år lägger 35 miljoner kronor på att frivilligt kontrollera om GMO finns i djurfodret.

– Det är dyrare med GMO-fritt djurfoder eftersom det innebär mer arbete att särskilja GMO vid malning och transporter, men också för att det kräver analyser och kontroller. Övriga EU-länder, med undantag från Finland, köper foder från båtlaster som inte skiljer det som innehåller GMO och det som inte gör det, säger Jan Eksvärd, som ansvarar för genteknikfrågor på LRF.
Han framhåller att svenska bönder köper foder för 3,4 miljarder per år. Foderråvara utan GMO, som soja och majs, är en procent eller sammanlagt 35 miljoner kronor dyrare per år. En kostnad som det i slutänden blir konsumenten som får betala.

Viktigt med information
– Det är viktigt att handeln informerar om skillnaden mellan svenska bönders och andra länders djurhantering och inställning till GMO så att folk kan välja. Köper man importerat kött är det med stor sannolikhet uppfött på genfoder, säger Jan Eksvärd.
Men han understryker att det är osäkert hur länge det går att få tag på GMO-fria foderråvaror.
– USA försöker att få länder som producerar mestadels GMO-fritt som till exempel Brasilien, att gå över till GMO-odling. Detta eftersom USA förlorar pengar på att länder bojkottar amerikanska livsmedel eller foder som kan innehålla GMO, säger Jan Eksvärd.
Han framåller att Sverige garanterat kan köpa GMO-fritt i minst ett år till eftersom kontraktet med de producenter Sverige köper från går ut då.
– Lyckas USA kommer allt i framtiden att innehålla GMO och då går det inte att välja. Men vi gör vad vi kan genom att stödja bland annat Brasilien som satsar på GMO-fri sojaodling, säger Jan Eksvärd.

Oavsiktlig inblandning
Han framhåller att det i kontraktet står att råvaran får innehålla max 0,1 procent GMO, då oavsiktlig inblandning kan förekomma genom att det funnits lite genmanipulerade sojabönor kvar i lastutrymmet. För att kontrollera att kontraktet följs tar LRF prover och analyserar varje båtlast.
– Vid något tillfälle har vi hittat spår av GMO, men inte över gränsvärdet. Om det skulle inträffa är det kontraktsbrott och då skickar vi tillbaka lasten, säger Jan Eksvärd.
Torbjörn Malm på Jordbruksverket förklarar att det enligt lagstiftning är tillåtet för EU-länder att använda djurfoder som innehåller GMO som är godkända i EU. För närvarande är det tre stycken sådana produkter som används i foder som är godkända.
– Inom EU finns det i dag inget krav på att djurfoder som innehåller GMO ska märkas, säger Torbjörn Malm.
Han förklarar att EU-kommissionen håller på att ta fram ett nytt direktiv som kallas Novel Feed och som i framtiden bland annat ska reglera märkningen av GMO i djurfoder.
– Hur förslaget ser ut i detalj är inte känt eftersom det blir offentligt först i september, säger Torbjörn Malm.

Märks GMO-fritt
Jan Eksvärd på LRF understryker att de svenska bönderna inte är hjälpta med GMO-märkning av foder.
– Märks det med att det innehåller GMO vill vi inte ha det och är det inte märkt kontrollerar vi det ändå. Vi vill ha en märkning som säger att fodret är GMO-fritt, säger Jan Eksvärd.
Torbjörn Malm säger att om kommissionen föreslår en märkning som går ut på att djurfoder som innehåller det minsta uns GMO skall märkas, måste alla varor som inte har den märkningen vara GMO-fria.

Tre steg
– Men det har också diskuterats en märkning i tre steg: GMO-fritt, kan innehålla GMO och innehåller GMO, säger Torbjörn Malm.
Senare i höst ska ministerrådet gå igenom förslaget och i bästa fall kan det röstas i genom i slutet av 2001. Att det tar tid beror bland annat på att EU-parlamentet har medbestämmanderätt.
Konsumenterna får fram till det nya direktivet är klart lita på branschens frivilliga kontroll. Detta eftersom Jordbruksverket inte har någon egen kontroll av hur mycket GMO-foder som kommer in i landet.

Tillåtna genprodukter
– I dag är det tillåtet att använda bearbetat de genprodukter i foder och jag ser ingen anledning till varför vi skulle kontrollera hur mycket som används. Däremot skall vi kontrollera så att icke godkända GMO inte används, säger Torbjörn Malm.
Han framhåller att när det gäller ekologiskt producerat foder har inte EU några märkningskrav utan där anges att ”produkten skall ha framställts utan användning av genetiskt modifierade organismer och /eller produkter som härstammar från sådana organismer”.
Detsamma gäller för KRAV-produkter i Sverige.

Kenneth Samuelsson