20 april 2000

Kravdjur kan få genfoder

 

Kravmärkt kött från ekologiskt uppfödda djur kan komma att innehålla GMO. Den 5 juni tar styrelsen i Krav beslut om hur mycket GMO fodret får innehålla. En siffra som diskuterats är 0,1 procent.
– Det är omöjligt att ha en nollgräns eftersom några GMO-sojabönor kan sammanblandas vid båttransport, säger Åke Natt och Dag, VD på Krav.

Tidigare har Miljömagazinet skrivit om att LRF har satt ett gränsvärde på att djurfoder som importeras inte får innehålla mer än 0,1 procents inblandning av till exempel GMO-soja, som är vanligt i foder.

Svårt att garantera
Gränsen är satt på grund av att det är svårt att få produkter hundraprocentigt rena från GMO, då samma båtar som fraktar GMO-soja som används i foder också transporterar GMO-fri soja.
Men nu ska även Krav införa ett liknande gränsvärde. Anledningen är att Krav inte kan garantera att fodret är helt GMO-fritt. Detta trots att de bara köper från ”GMO-fria” odlingsregioner, som till exempel norra Brasilien samt kräver certifikat från odlaren som visar att fodret är GMO-fritt.
Det är i transporterna av fodret som risken för sammanblandning finns. Detta eftersom Krav kräver att foder som innehåller GMO och foder som är GMO-fritt inte får sammanblandas i samma båt. Men samtidigt godkänner Krav att samma arbetsredskap, fartyg, och silos som använts till GMO-foder får användas till ekologiskt foder.

Orimligt dyrt
– Vi skulle kunna ha en nollgräns om vi ägde och kontrollerade hela transportkedjan och alla jordbruksredskap, men det skulle göra Krav-köttet orimligt dyrt i dagsläget när vi bara har 2-3 procent av världsmarknaden. Skulle vi haft 50 procent hade det varit annorlunda, säger Åke Natt och Dag.
Han förklarar att man med de nuvarande analys- och mätmetoderna för att ta reda på GMO-halten i transporter bara kan mäta om lasten innehåller minst 0,1 procent GMO.
Men skulle Krav införa en nollgräns samtidigt som mätmetoderna utvecklades och ännu mindre mängder kunde mätas skulle förmodligen inget foder klara nollgränsen och därmed få skickas tillbaka.

Ger fel signaler
– Vi vill inte ha ett gränsvärde eftersom det kan ge signalen att vi accepterar GMO, men konsekvensen av en nollgräns är att vi får skicka tillbaka 50.000 ton soja om den innehåller några GMO-bönor. Resultatet skulle bli att vi stod utan foder, säger Åke Natt och Dag.
Han framhåller att man i diskussionen om var gränsvärdet ska ligga har pratat om alltifrån 0,1 procent och neråt.

Hur tror du detta påverkar konsumenternas inställning till Krav?
– Det är en bra fråga, men jag tror inte det råder någon tvekan om var vi står i den här frågan. Min bestämda åsikt är att GMO kommer att försvinna, inte om ett eller två år, men om tio år är skiten borta, säger Åke Natt och Dag.
Han tror inte det dröjer så länge innan det vänder och det är GMO-odlarna som får problem med att transportera sitt foder eftersom det inte är någon som vill riskera att det hamnar bland det GMO-fria. I nuläget kräver Krav att fodret ska vara GMO-fritt och har vid kontroll hittat GMO-rester i fodret en gång 1997.

Kenneth Samuelsson