3 nov 2000

Livsmedelsverket tiger om genmodifierad mat

Livsmedelsverket tänker inte redovisa vilka matvaror som innehåller genmanipulerade råvaror. Anledningen till att resultatet från granskningen av genmodifierade produkter inte offentliggörs är enligt verket att resultatet inte är riktigt tillförlitligt.
– Det är fegt av Livsmedelsverket och man kan undra vems intressen de företräder, säger Margareta Frost-Johansson, Sveriges konsumentråd.


Enligt gällande lagstiftning får max en procent genmodifierad råvara finnas i en produkt utan att produkten behöver märkas med ”innehåller GMO”. Detta så länge som inblandningen har skett oavsiktligt vid till exempel transport, eftersom man använder samma fartyg för transport av konventionell majs och genmodifierade majs. Men undersökningar gjorda av Livsmedelsverket och tv-programmet Plus har avslöjat att det finns många varor med genmodifierade råvaror på marknaden, ibland med över en procent, utan att dessa är märkta.
För att kontrollera om maten i butikerna innehåller genmanipulerade ingredienser startade Livsmedelsverket i somras en provtagning av cirka 100 produkter som innehåller soja eller majs.
Men även om Livsmedelsverket i den nu pågående bearbetningen av resultaten hittar genmodifierad majs i en vara tänker dem inte offentliggöra varans namn. I stället har verket valt att dela in de provtagna varorna i olika grupper som till exempel barnmat tillverkad av soja och majs, ersättningsprodukter för mjölkprodukter gjorda på soja och snackprodukter gjorda på majs. Hittar verket genmodifierade råvaror i någon vara ska verket offentliggöra vilken produktgrupp det gäller, men inte vilket märke det är.

”Vill kunna välja”

Detta har upprört Margareta Frost-Johansson vid Sveriges konsumentråd.
– Jag som konsument vill ju ha reda på vilka cornflakes jag ska välja om jag inte vill ha genmodifierad majs, säger Margareta Frost-Johansson.
Svanhild Foldal som är statsinspektör på Livsmedelsverket, säger att kartläggningen inte är en konsumentundersökning, utan ett sätt att skaffa kunskap inför den fortsatta tillsynen.
– Vi har inte någon erfarenhet av tillsyn och analys av genmodifierade varor. Till exempel är vi inte säkra på hur bra vår metod att analysera GMO är och eftersom vi inte vet om resultaten är korrekta vill vi inte gå ut med dem, säger Svanhild Foldal.
Hon framhåller att det inte finns någon standardiserad analysmetod för genmodifierade varor, utan att varje land har sin metod.

Kritik från industrin
– Vi vill skaffa oss kunskap och kvalitetstesta vår analysmetod innan vi går ut med namn. Det kan bli aktuellt med uppföljningar av vissa branscher och att då offentliggöra varumärken, säger Svanhild Foldal.
I tidigare undersökningar där verket fann att vissa varor innehöll genmodifierade råvaror valde man dock att offentliggöra dessa. Detta resulterade i mycket kritik från livsmedelsindustrin, men är enligt Svanhild Foldal inte anledningen till att man är försiktigare nu.
– Då fanns inte regeln att en vara får innehålla max en procent oavsiktligt inblandning av genmodifierade råvaror, vilket innebar att det var mer motiverat att gå ut med uppgifterna då, säger Svanhild Foldal.
Margareta Frost-Johansson säger att många inom livsmedelsindustrin är seriösa och hon tror att många tjänar på att verket offentliggör vilka produkter som inte håller måttet.

Många varor misstänks
– Genom att säga att man funnit höga halter av genmodifierade råvaror i till exempel barnmat så misstänkliggör man all barnmat, vilket innebär att föräldrarna som vill slippa GMO inte vet vad de ska köpa, säger hon.
– Livsmedelsverket är betalda av skattepengar och då tycker jag att de ska ge oss information så att vi kan välja. Nu känns det som att de går industrins ärende, säger Margareta Frost-Johansson
Svanhild Foldal säger att hon har förståelse för att konsumentrådet är kritiskt till verkets agerande, men understryker att det inte är någon kontroll i första hand.
– Dilemmat att en hel bransch riskerar att svartmålas har vi diskuterat med industrin som tyckte att det var bättre att hänga ut bransch för bransch i stället för enstaka märken, säger Svanhild Foldal.

Kenneth Samuelsson