14 december 2001

Etik med Annan – ekonomi med Vattenfall

Riksdagsledamöterna applåderade Kofi Annans tal i riksdagen om människan i centrum. Men när de dagen innan diskuterade Vattenfalls agerande i Horno var det snarast företaget i centrum.


När FN-chefen Kofi Annan, som i dagarna mottagit Nobels fredspris för sina och FN:s insatser för freden, i riksdagen talade om människan i centrum, mänskliga rättigheter, etiska värden och om nödvändigheten av uthållig utveckling fick han starka bifall. De ledamöter som för många år sedan såg och hörde Sydafrikas frihetskämpe och president Nelson Mandela tala i riksdagen fick nu än en gång uppleva hur en samtidigt kraftfull ledare och ödmjuk människa med sitt starka engagemang kan ge sina lyssnare en svindlande känsla av framtidshopp, trots allt elände i världen.

Men när riksdagsledamöterna själva dagen innan skulle ta ställning till om mänskliga rättigheter, etiska värden och uthållig utveckling väger tyngre än ett statligt företags kortsiktiga lönsamhet röstade flertalet ledamöter för att lönsamheten är viktigast. Debatten gällde Vattenfall AB:s agerande i byn Horna i östra Tyskland.
Företaget har genom att köpa tyska energiföretag blivit majoritetsägare dels till gruvbolaget Laubag som bryter ca 50 miljoner ton brunkol i fem dagbrott i östra Tyskland, dels till VEAG som använder 45 miljoner ton av denna brunkol i sina elkraftverk, de flesta är kondenskraftverk. Vattenfall har lovat att producera 50 TWh elektricitet baserat på brunkol i VEAG:s anläggningar till år 2008.

Fem partier

Fem partier (mp, kd, c, fp, v) har i en gemensam motion hävdat att denna brunkolsbrytning innebär både en storskalig landskaps- och miljöförstöring och en utplåning av den västslaviska folkgruppen sorbernas kultur, bl a den kulturminnesmärkta byn Horno. De uppger också att det finns flera utarbetade alternativ för att förhindra ödeläggelsen av Horno och tvångsförflyttningen av dess invånare men att kolbolaget Laubag anser att det är för dyrt och sagt nej.
Motionärerna anser att Vattenfalls agerande är oförenligt med en ekologiskt och socialt hållbar framtidsstrategi och att Vattenfall inte tar mänskliga och miljömässiga hänsyn.

Talare från alla fem partierna talade i debatten för Horno och dess innevånare, medan en socialdemokrat, en moderat och en vänsterpartist(!) ansåg att det är Vattenfall och dess styrelse som ska avgöra saken. Inte riksdag och regering, som dock är Vattenfalls enda ägare. Två riksdagsledamöter, Ewa Larsson, mp, och Sture Arnesson, v, som besökt Horno försökte förklara hur en tvångsevakuering skulle skada den sorbiska kulturen och kränka bybornas identitet och människovärde.
Riksdagen beslöt, med 194 röster mot 97, att säga nej till att begära att regeringen skulle ingripa i Hornofrågan. Alla närvarande socialdemokrater och moderater röstade mot Horno, vänsterpartisterna var splittrade och samtliga närvarande från kd, c, fp och mp röstade för Horno.

Krister Skånberg