27 april 2001

EU behöver konkreta miljömål

Sverige och Göteborg står inför ett toppmöte av stor dignitet då EU:s regeringschefer samlas den 15-16 juni. EU ska anta ett nytt miljöhandlingsprogram; det sjätte i raden sedan 1972. Programmet kommer att löpa över perioden 2001 till 2010, och ska diskuteras i Göteborg. Hur tänker EU tackla den anstormande klimatförändringen?
Enligt Kyotoavtalet har EU åtagit sig att minska sina koldioxidutsläpp från 1990 års nivå med åtta procent fram till perioden 2008 till 2012. EU-kommissionen har i förslaget till miljöhandlingsprogram placerat klimatförändringarna som en prioriterad fråga, men hänvisar hela tiden till internationella avtal och undviker att särskilja EU:s egna skyldigheter.
Enligt handlingsprogrammet måste koldioxidutsläppen i världen minska med 70 procent, men det framgår att EU:s minskade utsläpp kommer att vara beroende av den för stunden rådande tillväxten. På liknande sätt antyds på flera ställen att ekonomin i praktiken överordnas miljön. De konkreta mål som fanns i det femte miljöprogrammet är bortplockade. Kommissionen hänvisar till att målen kommer att presenteras senare.

Mest spektakulärt är stycket om de åtgärder som EU måste vidta för att möta de förväntade klimatförändringarna. Att klimatet kommer att förändras är i programmet en realitet att anpassa sig till. Det står att ”hälsovården måste ställas in på kampen mot exempelvis sjukdomar i matsmältningsorganen” och att ”Energi- och transportsystem... måste kunna motstå extrema väderleksförhållanden”. Konkreta åtgärder för att minska utsläppen är däremot mycket vaga eller saknas helt.

Konferensen i Johannesburg 2002 är uppföljningen av riomötet 1992. Inför johannesburgmötet Rio+10 ska EU presentera sitt strategidoku-ment för en hållbar utveckling. Kommissionen har gjort ett diskussionsunderlag i vilket man diskuterar begreppet hållbar utveckling. Ett begrepp som introducerades av miljörörelsen har i dag, skriver kommissionen, kommit att breddas och innefatta betydligt mer. Ekonomisk tillväxt och social utveckling är minst lika viktiga som en hållbar miljö.
Även i strategidokumentet konstateras att EU står för enorma koldioxidutsläpp och att kol och oljeeldning måste ersättas med rena energikällor. Då det inte uttryckligen står förnyelsebara energikällor kan man misstänka att kommissionen även ser kärnkraften som en möjlig ersättningskälla. Detta är något som inte uttryckligen medges på någon plats i programmet. Kärnkraften diskuteras egentligen inte alls.

De båda dokumenten ger en realistisk, föga uppmuntrande, beskrivning av miljöproble-men i Europa och världen, men den innehåller inte någon kursomläggning av EU:s politik. I stället för en radikaliserad miljöpolitik framträder en ickestyrning av nyliberal modell, där marknaden ska reglera sig själv och uppmuntras att värna miljön. I stället för miljölagstiftning vill kommissionen att industrin ska ingå frivilliga miljöavtal. Konsumenter ska informeras till ansvarsfulla medborgare.
Även den internationella dimensionen saknas nästan helt. Frågor som rättvis fördelning av jordens resurser och att EU:s beslut får stor betydelse även för länder utanför unionen förbigås. I klimatfrågan är däremot kommissionen inte sen att betona att frågan är global, att EU inte kan agera på egen hand. Under läsningens gång dyker det då och då upp en liten gnällig röst inne i mitt huvud som säger ”varför ska bara vi? Det är inte bara vårt fel”.

Regeringscheferna som kommer till Göteborg ska inte få gömma sig
bakom att Bush kommer till stan och att USA dragit sig ur Kyotoavtalet. Frågan kvarstår: Hur tänker EU tackla den anstormande klimatförändringen?
I veckan före och under EU-toppmötet pågår en rad aktiviteter. Bland annat kommer miljörörelsens syn på EU att tas upp. För information ring Miljöförbundet jordens Vänners kansli 031-12 80 42 eller besök www.mjv.se.
Fram till den 30 april har man på sig att skicka synpunkter på strategidokumentet. De båda dokumenten kan hämtas på: http://www.europa.eu.int/comm/environment/eussd/ och http://www.europa.eu.int/comm/environment/newprg/index.htm

Emil Schön
Styrelseledamot i Miljöförbundet Jordens Vänner