14 april 2000

Kritiska forskare hoppar av
utredning om elöverkänsliga

 

Doktorand Bo Walhjalt och forskare Olle Johansson tycker att RALF:s, Rådet för arbetslivsforskning, utredning om elöverkänsliga har havererat. De hoppar därför av utredningen.
– RALF:s arbetsgrupp ägnar sig åt att vilseleda politikerna, säger Bo Walhjalt, som företrätt de elöverkänsliga.

I ett tre sidor långt brev ställt till Ulf Bergqvist, huvudsekreterare i arbetsgruppen, och en kopia till ansvarig näringsminister Mona Sahlin radar de bägge upp kritik mot arbetsgruppens sätt att sköta utredningen.
Bland annat anklagar de arbetsgruppen för att inte ha fullföljt uppdraget från regeringen som var att redovisa en forskningsöversikt och utvärdering av såväl svenska som internationella forskningsresultat angående hälsoeffekter av elektriska och magnetiska fält.

Godtyckliga urval
Bo Walhjalt, som är doktorand på institutionen för vetenskapsteori vid Göteborgs universitet, tycker att den stora bristen är att arbetsgruppen godtyckligt har valt ut vilka forskningsresultat som ska finnas med i rapporterna till regeringen.
– Genom ett tillrättalagt underlag får inte regeringen reda på hela sanningen. Hur ska de då kunna fatta vettiga beslut, säger Bo Walhjalt.
Han menar att arbetsgruppen inte har redovisat all forskning på hur celler, vävnader, växter, djur och människor påverkas av elektromagnetiska fält, vilket borde ingå i en forskningsöversikt.
– Dessa hundratals studier som inte tagits med i rapporten indikerar tillsammans att det kan finnas skäl att oroa sig för framtida konsekvenser av elektromagnetiska fält.
Bo Walhjalt framhåller att arbetsgruppen istället har valt att ta med vissa exempel på forskningsresultat, men samtidigt kommenterat dessa.
– Genom att lägga in kommentarer till resultaten lägger de in en egen värdering som kan påverka hur någon utomstående sedan tolkar resultaten. Deras uppgift är att objektivt redovisa forskningsresultaten, de måste skilja på kommentarer och redovisning och det har de inte gjort.

Undviker cancerstudie
– I rapporten ägnar de stort utrymme åt en studie i England som inte hittar någon koppling mellan barncancer och elektromagnetiska fält. Man nämner däremot inte en svensk studie som visar att barn som bor nära kraftledningar i Stocholms län löper ökad risk att få cancer.
Han tycker att arbetsgruppens syn på risk är att det är något som kan beläggas med en siffra, till exempel antal döda i trafiken.
– Det bästa sättet att undvika risker är därför att se till att inget veta. Detta synsätt har de praktiserat väl genom att utestänga forskning som riskerar att visa att det finns en risk med elektromagnetiska fält, säger Bo Walhjalt.

Ingen hälsorisk
Ulf Bergqvist i arbetsgruppen har sagt att det med nuvarande kunskap inte finns någon hälsorisk med elektromagnetiska fält. Anledningen till hans åsikt är att majoriteten av forskningsresultaten pekar på att det är ofarligt. Ett synsätt som enligt Olle Johansson, docent vid instiutionen för neurovetenskap på Karolinska Institutet, är ovetenskapligt.
– De gör ett paradmisstag genom att lägga in en värdering och hävda att majoriteten är lika med sanningen. Det finns studier som visar att det kan finnas hälsorisker med elektromagnetiska fält, och det kan vara den studien som visar sig vara riktig, säger Olle Johansson.
Han grundar sitt påstående på saker som personer i arbetsgruppen sagt, men också på det de skriver i rapporten:
”Baserat på dagens kunskap om hälsoeffekter av radiofrekventa fält, som utgör grunden för nu existerande gränsvärden och rekommendationer, och som väsentligen inriktas på så kallade termiska effekter (uppvärmningseffekter, red anm), innebär exponering för radiofrekventa fält vid användning av mobiltelefoner, trådlösa telefoner och närhet till basstationer för mobil telefon ingen hälsorisk”
”Det finns dock enstaka studier och observationer som pekar på möjligheten av andra effekter än den nu kända termiska effekterna, och som därför – om de kan bekräftas – kan innebära att påståendet ovan behöver revideras”

Vill inte kommentera
Ulf Bergqvist som är huvudsekreterare i arbetsgruppen, har bara läst brevet med kritiken som hastigast och vill inte kommentera det innan han läst det mer noggrant. Han vill inte heller i nuläget bemöta kritiken från Olle Johansson och Bo Walhjalt i artikeln.
– Allt jag kan säga är att det är synd att de har hoppat av, säger han.

Kenneth Samuelsson