27 okt 2000

EU-medlemskapet hot mot hälsa och miljö

Enligt ett TT-meddelande den 5 oktober har EU-domstolen
underkänt bestämmelser som går ut på att fram till 2006 stegvis förbjuda all tobaksreklam. Domstolens beslut ses som en seger för Tyskland, som är den största cigarrettillverkaren inom EU.
I nyhetsrapporteringen den 1 oktober kunde vi läsa om att besprutningen med kemiska bekämpningsmedel i det svenska lantbruket ökat kraftigt sedan EU-inträdet. CNN Sverige 1/10 skriver: ”Under 1980-talet och stora delar av 1990-talet sjönk användningen av bekämpningsmedel i Sverige kraftigt. Sedan EU-inträdet är dock trenden bruten. Mellan 1998 och 1999 ökade till exempel antalet sålda hektardoser av bekämpningsmedel med elva procent, enligt Statistiska Centralbyrån, SCB.”

Sedan Sverige blev medlem i EU har också den årliga kvicksilverom-sättningen i samhället ökat kraftigt, (Upsala Nya Tidning 18/5).
Regeringen är bekymrad över Danmarks Nej till EMU. För att förhindra att också en svensk folkomröstning resulterar i ett Nej krävs motmedel i form av kunskap genom en informationskampanj. Det framgår av statsminister Göran Perssons kommentarer till Danmarks Nej. Moderatledaren Bo Lundgren håller med. Redan på valkvällen i Danmark efterlyste Lundgren mer pengar till en sådan kampanj (Upsala Nya Tidning 30/9).
EU-projektet är främst ett kapitalistiskt projekt, där frihandel, ekonomisk samordning och kortsiktiga vinstintressen är viktigare än miljö och människors hälsa.
En informationskampanj inför folkomröstningen i Sverige kommer därför sannolikt att resultera i också ett svenskt Nej till EMU, förutsatt att den information som ges är saklig och objektiv.
Än viktigare är den grundläggande frågan om själva EU-medlemskapet. När får folket en chans att i en folkomröstning ta ny ställning till det? Eller är det så illa att ett Ja till EU och till EMU innebär att frågorna för all framtid är avgjorda?

Greger Christoffersson
Uppsala