1 jun 2001

Viktigt skydda sin integritet på nätet


Att surfa på Internet kan bli en obehaglig upplevelse om man har otur. Den som surfar kan råka ut för alltifrån oönskade mail med reklam, program med virus eller ”modemkapning” som kan resultera i obehagligt höga telefonräkningar. För att hjälpa Internetanvändarna har nu Konsumentverket satt ihop en lista för säker surfing.


Konsumentverkets senaste bidrag för att göra vårt Internetsurfande säkrare är en blandning av smarta tips och kan tyckas rena självklarheter.
Eller vad sägs om att man ska akta sig för att ladda ner program eller filer om man inte litar på avsändaren och att man ska vara skeptisk mot program som kommer via e-post eller erbjuds på en chat.
Mer matnyttiga tips är att man ska vara extra försiktig med så kallade .exe-filer eftersom dessa kan förstöra hårddisken eller ta över ditt modem.
Att installera program som skyddar mot virus är ingen 100- procentig garant.
Men för den som har oturen att få ett program som tar över modemet och ringa upp en annan server, så kallad ”modemkapning”, på datorn, finns råd. Eftersom det är möjligt att höra om modemet kopplas ner och ringer upp igen ska man aldrig stänga av ljudet. Händer detta måste du stänga av uppkopplingen.
Den som märker att man har laddat ner en fil eller ett program som du inte vill ha i din dator, till exempel genom att du får en extra hög telefonräkning, bör inte glömma att rensa hårddisken så att inte programmet ligger kvar.
Den som vill gardera sig mot dyra telefonkostnader om telefonen ändå ”kapas” kan spärra sin telefon mot utlandssamtal. Nedan listas en del andra matnyttiga råd från Konsumentverket.

• Klicka inte på en länk utan att veta vart den går. Håll muspekaren över länken för att se adressen.
• Skulle dina barn ha surfat in på betalsidor och du får en separat räkning kan det vara så att avtalet är ogiltigt. Minderåriga får inte sluta avtal utan målsmans godkännande.
• Det finns program att ladda ner från Internet som gör det möjligt att filtrera bort vissa nättjänster som inte lämpar sig för barn, till exempel pornografi och våld.
• Lämna så lite information som möjligt om dig själv när du besöker en webbplats. Ge endast nödvändig information för att fullgöra avtalet.
Använd pseudonym om det är möjligt.
Om en webbplats kräver mycket information om dig bör du vara försiktig om det inte framgår tydligt hur uppgifterna kommer att användas.
• Tänk på att om du deltar i en nyhetsgrupp, chat eller på annat sätt lämnar ut din e-postadress, kan den användas för att skicka oönskade meddelanden till dig.
• Skaffa dig en särskild e-postadress, exempelvis hotmail, som du kan använda när du handlar på nätet eller deltar i nyhetsgrupper eller chat. Om du börjar få för många oönskade mail kan du lätt göra dig av med den och skaffa en ny adress.

• Du kan ställa in din webbläsare på att den inte ska ta emot cookies, som är en liten fil som webbservern på den webbplats du besöker sparar i din dator. Det gör du genom att på Internet Explorer gå in under Verktyg/Tools: Internet-Alternativ/Options, fliken Säkerhet/Security och klicka på anpassad nivå/custom Level. I Netscape går du in under Eedigera/Edit: Inställningar/Preferences och klickar sedan på Avancerat/Advanced.
Om webbplatsen kräver att du tar emot cookies kan du tillfälligt ställa om webbläsaren för att sedan ta bort dem när du är färdig.

Kenneth Samuelsson

Läs mer om hur du skyddar din personliga integritet på:
http://www.consumersinternational.org/news/pressreleases/5ptcheck.pdf eller www.datainspektionen.se