15 dec 2000

Forskare håller tyst av rädsla för indraget anslag

Flera svenska forskare är starkt kritiska till Rådet för Arbetslivsforskning, RALF:s, arbetsgrupp som har utrett hälsoeffekter av elektromagnetiska fält. Kritiken handlar om att arbetsgruppen har en för låg kompetens.
Flera av forskarna Miljömagazinet har pratat med vill också vara anonyma. De är rädda för att kritisera arbetsgruppen eftersom den har viss makt över forskningsanslagen när det gäller forskning kring elektromagnetiska fält.


Miljömagazinet har tidigare skrivit om att en arbetsgrupp på Rådet för Arbetslivsforskning, RALF, på uppdrag av regeringen arbetat med att ta fram en forskningsöversikt på såväl svenska som internationella forskningsresultat angående hälso-effekter av elektromagnetiska fält. Arbetsgruppen har varit kritiserad från och till sedan arbetet började 1998 och fram till den slutrapport som nu är klar.
Till exempel har föreningen för el- och bildskärmsskadade, FEB, Olle Johansson, docent vid Karolinska Institutet och Bo Walhjalt, vetenskapsteoretiker vid Göteborgs Universitet, som suttit med som experter i utredningen, hoppat av eftersom de förlorat förtroendet för arbetsgruppen.

Vill vara anonyma
Men fler forskare i Sverige som Miljömagazinet talat med framför nu stark kritik mot Ulf Bergqvist, Lena Hillert och Elisabeth Birke som suttit med i RALF:s arbetsgrupp.
Forskarna som är kritiska forskar själva inom området elektromagne-tiska fält. De är etablerade på den internationella forskningsarenan och har publicerat åtskilliga vetenskapliga rapporter i ämnet.
Men av dessa är det bara Kjell Hansson-Mild vid Arbetslivsinstitutet som är villig att gå ut med sin kritik offentligt. Flera andra forskare vill vara anonyma eftersom de är rädda att kritiken ska resultera i att de får svårare att få forskningspengar i framtiden. Kjell Hansson-Mild tycker att arbetsgruppens kompetens är för låg.
– Det är förvånande att man vid urvalet av arbetsgruppen valt att lägga sig på en sådan låg kompetensnivå. Det finns till exempel inte med någon docent eller professor i arbetsgruppen, trots att det finns flera i Sverige att välja på, säger Kjell Hansson-Mild.

Blev inte tillfrågad
Han har en gedigen erfarenhet av forskning på elektromagnetiska fält och är lite förvånad över att han inte blev tillfrågad om att medverka i arbetet.
– Man borde haft en större grupp och konsekvensen nu är att resultatet i rapporten inte kommer att väga så tungt i forskarsammanhang, säger Kjell Hansson-Mild.
Flera forskare är kritiska till att ingen i gruppen varken har hög kompetens inom området eller ens har lång erfarenhet av annan forskning.
I arbetsgruppen är det bara Ulf Bergqvist, som har disputerat och är doktor, han har dock inte publicerat ytterligare artiklar som gör att han blir docent. De andra två i arbetsgruppen är Elisabeth Birke, handläggare på RALF och Lena Hillert som är överläkare, men inte har disputerat.
I slutrapporten säger arbetsgruppen att det inte finns några vetenskapliga belägg för att elektriska eller magnetiska fält skulle kunna utlösa symptom hos elöverkänsliga. Men att det hos mindre grupper finns en stark oro för elektromagnetiska fält. En oro som i sig kan utgöra ett hälsoproblem.

Kritiker bakbinds
Flera forskre anser att risken finns att arbetsgruppen har kommit fram till en slutsats i rapporten och att sedan Ulf Bergqvist kan påverkas av denna åsikt när han som ledamot i RALF:s prioriteringsråd, sitter med och avgör vilka forskningsansökningar inom området elektromagnetiska fält, som ska få pengar.
Kritiken gäller även Elisabeth Birke som är tjänsteman på RALF och handlägger ansökningarna. ”Hon är inne i systemet och man kan misstänka att hon har en viss påverkan på vem som får pengar. Hon spelar en inte oviktig roll”, säger en forskare.
Flera forskare drar sig för att kritisera den som har makt över forskningspengarna. ”Det är svårt att kritisera arbetsgruppen eftersom den består av två personer som har inflytande på forskningsanslagen. Genom att placera dessa i arbetsgruppen bakbinder man kritikerna då man inte gärna kritiserar den hand som föder en”.

Ogrundad kritik
Gunnel Färm, generaldirektör på RALF och den som tillsatt arbetsgruppen anser att kritiken mot gruppens kompetens är ogrundad.
– De har en bra och lämplig kompetens och i stället tror jag att det kan vara så att de forskare som är kritiska velat vara med själva i utredningen, säger hon.
Men det finns ju många som är mer kompetenta i Sverige varför har ni inte valt någon av dem?
– Därför att vi har tyckt att dessa är tillräckligt kompetenta. Sedan har andra forskare kunnat närvara vid våra seminarier som vi har anordnat.
Finns det någon som helst anledning till självkritik när det gäller gruppens sammansättning?
– Vi har gott samvete efter all forskning på elektromagnetiska fält som vi har stött genom åren, säger Gunnel Färm.
Flera forskare vill inte öppet kritisera arbetsgruppen eftersom de anser att detta skulle kunna göra att det blir svårare för dem att få forskningspengar. Vad anser du om den kritiken?
– Det är tråkigt om det är så. Men deras farhågor är helt ogrundade, säger Gunnel Färm.

Kenneth Samuelsson