28 juni 2002

Utan giftiga avgaser

Stockholm får Sveriges tre första bussar utan avgaser (enbart vattenånga), s k vätgas/bränslecellbussar.


Stockholms tre vätgasbussar ingår i en EU-stödd kampanj till nio andra storstäder i Europa: Amsterdam, Barcelona, Hamburg, London, Luxemburg, Madrid, Porto, Stuttgart och Reykjavik. Även vätgastankstationer ingår i projektet.
Intressantast blir Reykjavik. Island har beslutat att bli världens första stat befriad från fossila bränslen. Med samma målsättning satsar man på en ny teknik att göra A-metanol av koldioxiden i sin aluminiumfabrik. A-metanolen blir här ett lagringsmedium för väte som sedan kan användas på fiskeflottan – en återanvändning av skorstensgasen koldioxid. Efter de tre bussarna till Island 2002 följer personbilar och resterande bussar på vätgas 2003. 2004 börjar Island konvertera fiskeflottan till vätgasdrift, som idag är den största utsläppskällan. Energi för att bygga om till ett vätgassamhälle kommer dels från den rikliga tillgången på vattenkraft samt ånggeneratorer ihop med vulkanisk underjordsvärme. Idag utnyttjar Island endast 15 procent av tillgängliga energier, varför tekniken ger möjlighet till stora exportinkomster.

Avtal tecknas

Avtal är redan tecknat för leverans av flytande vätgas per båt till Hamburg i det s k WEIT-projektet. Andra uppgörelser står på tur. Shell är avtalat att svara för infrastrukturen på vätgastankstationer på hela Island, medan Norsk Hydro svarar för den storskaliga elektrolysen av vatten till vätgas – för dem en 50-årig erfarenhet, så länge har man tillverkat konstgödsel där.
Sverige har minst lika goda förutsättningar för vätgassamhället som Island. Vi har ett vätgasspill på svensk industri som idag spills ut och förstör ozonskiktet.
Mängden vätgas är här åtta Terrawattimmar, lika med två kärnkraftverk, som räcker till alla Sveriges 13 000 bussar + 1/2 miljon bilar. De vätgasproducerande företagen vill naturligtvis helst att vätgasen tas tillvara och betalas.
Sveriges resterande tre miljoner bilar kan utan extra energitillskott hämta vattenkraftspillet om åtta Terrawattimmar, som spills bort i s k ”Off Peak” via turbinbladen för att kunna hålla det 50-periodiga systemet fast. På samma sätt som Island gör man vätgas genom elektrolys.

Sverige ligger efter
Sverige ligger idag mer än 15 år efter de ledande i omvärlden på vätgastekniken och får räkna med att importera denna framtidsteknik. Volvos, SAAB:s och Scanias utveckling har tvingats flytta utomlands för att kunna hänga med konkurrensen i världen.
Vätgas/bränslecelltekniken betyder högre investeringskostnader men lägre driftskostnader, vilket når balans inom 5 år, visar erfarenheterna.
Island bör bli Sveriges ”vänland” genom de många gemensamma faktorerna i en möjlig framtidsutveckling.

An Wennberg