14 juli 2000
Brobevakarna vill skydda Öresunds miljö

– Det är nu brons miljökonsekvenser kommer och det vore underligt om kritiken tystnar i det läget. Utvecklingen är inte ödesbestämd.
Det säger Ronny Åkerberg, ordförande för det nystartade nätverket Brobevakarna som ska göra allt som står i dess makt för att minska Öresundsbrons negativa miljöpåverkan.


Nu är den fasta förbindelsen över Öresund invigd och festyran har lagt sig. Ronny Åkerberg, som tidigare ledde bromotståndet i Aktion Stoppa Bron, har nu tagit initiativet till att bilda Brobevakarna. Här ingår en bland många andra en lång rad medlemmar i olika miljöorganisationer, exempelvis Miljöförbundet Jordens Vänner, Naturskyddsföreningen och miljö- och vänsterpartister. Samarbete med kritiska forskare ska inledas.
– Det övergripande målet är att skapa en ekologiskt hållbar Öresundsregion, förklarar Ronny Åkerberg.
– Nu kan vi börja se brons omedelbara följder. Frågan är nu hur vi tar oss över sundet på miljömässigt bästa sätt.
Svaret är självklart för Brobevakarna: Med järnvägen. Därför är deras viktigaste omedelbara uppgift att kraftfullt tillbakavisa kraven på sänkta eller avskaffade bilavgifter. De vill på sikt skapa en miljömärkning av broresandet.
– Prissättningen kommer att bli en stridsfråga och vi protesterar mot de frikostiga rabattsystem som gynnar bilismen på tågens bekostnad.

Tåg bör bli billigare

Just denna fråga visar på ett uppenbart behov av en kritiskt granskande organisation som Brobevakarna. Tongivande i mediadebatten, särskilt i Sydsvenskan, är de som likt handelsminister Leif Pagrotsky, propagerar för sänkta avgifter.
Ronny Åkerberg å sin sida tar fram kalla siffror på att det tvärt om är tågresandet som bör bli billigare – det talar alla upptänkliga miljöskäl för.
Exempelvis betalar en familj med två barn över sex år som lägst 189 kronor för en enkel överfart med tåget, om de utnyttjar den enda tågrabatt som finns som är på tio procent. En bilburen familj däremot betalar redan från och med den tredje resan 140 kronor för samma resa.

Viktigt med motkrafter
Mäktiga intressen med affärsmän som norske Arthur Buchart (som ska bygga Scandinavian Tower vid brofästet), Percy Nilsson (som vill bygga nya stormarknader) och Ilmar Reepalu (Malmös s-kommunalråd) i spetsen kan mycket väl lyckas med sina uppsåt – att sänka eller ta bort bilavgifterna. Det anser Ronny Åkerberg vara en tydlig risk, om inte motkrafter skapas.
– De vill driva igenom vad som med deras uppfattning är en integration. De här grabbarna har inte någon särskilt utvecklad miljömedvetenhet, säger han med en kraftig underdrift.
– Det är dags att skapa en motpol till de krafter som nu styr utvecklingen in i ännu ett varv i spiralen av ökat slöseri och miljöförstöring.

Öresundsträff

Avsaknaden av dagvattenuppsamling på bron gör att 13 ton föroreningar från biltrafiken varje år kommer att sploas rakt ner i Öresund. Dessa föroreningar från bromsbelägg och däck innehåller bland annat kadmium, bly, zink och olja. Detta faktum är ytterligare ett skäl att välja bort bilen och frågan drivs av Jerzy Golowkin, mp-ledamot i Malmös miljönämnd, som även anslutit sig till Brobevakarna.
I höst kommer nätverket att ordna en Öresundsträff som motvikt till stora bygg- och ”utvecklings”-konferenser som maktens män ska arrangera. Till denna Öresundsträff ska även danska miljöorganisatioer bjudas in.
– Det är tid för nya allianser nu, säger Ronny Åkerberg som trots allt ser optimistiskt på framtiden.
Han berättar att han väcktes ur sin dvala som före detta bromotståndare av festyran inför broinvigningen. Han vittnar om ett mycket starkt stöd från allmänheten och det bästa av allt är att biltrafiken inte alls motsvarat de högt uppskruvade förväntningarna – i stället är det tågen som hittills vunnit striden om brotrafikanterna. ”Succé för tågen – fiasko för bilen”, löd nyligen en av de sydsvenska dagstidningarnas rubriker.

Peter Wikberg