10 nov 2000

Bilpooler minskar utsläppen

Vägverket startar informationsturné för att öka intresset

Billigare, mindre utsläpp till miljön och ökad trafiksäkerhet. Det är skälen att ingå i en bilpool, enligt Peter Markusson bildelningskonsult från Ekokompaniet. För att öka intresset för kollektivt bilägande satsar Vägverket nu på en informationsturné om bilpooler i Mälardalen.


Redan 1983 startade Sveriges första bilpool i Örebro och i dag finns det cirka 30 stycken i Sverige. Men för att öka intresset för kollektivt bilägande har Vägverket gett Peter Markusson i uppgift att under november resa runt på tio orter i Mälardalen och informera människorna om vad bilpooler är och hur de fungerar.
Peter Markusson är själv medlem i Majornas bilkooperativ i Göteborg och har varit med om att starta hälften av Sveriges 30 bilpooler. För honom är det självklara svaret på frågan om varför man ska starta en bilpool miljön, men för många andra är de ekonomiska skälen minst lika starka.
– En holländsk studie visar att avgasutsläppen minskar med cirka 40 procent för den som byter från egen bil till bilpool. Orsaken till detta är att bilarna i poolen är nya och att man minskar sin körning eftersom man måste boka bil och detta gör att man planerar bättre och tar alla ärenden på en gång, säger Peter Markusson.

Effektivare körning
I så gott som alla bilpooler får den som vill vara med betala en insatskostnad på cirka 3.500 kronor som används till att köpa eller leasa bilen. Förutom det har bilpoolerna en årsavgift på mellan 0-5.000 kronor och en milkostnad på mellan 15-20 kronor/mil.
Utöver det betalar den som utnyttjar bilen en tidskostnad på cirka 9 kronor timme eller en hundralapp per dygn.
Att det kostar den tid man har bilen torde också bidra till att man kör mindre och effektivare.
Men även om Peter Markusson tycker att det viktigaste skälet till att välja kooperativt bilägande är miljön, så har den ekonomiska vinsten man gör kanske större betydelse för många.
– För den som kör under 1.250 mil per år är det lönsamt med bilpool. Jag tror att cirka 30 procent av Sveriges bilägare skulle tjäna på att byta till en bilpool. Det är de som har en gammal eller ny bil men kör ganska lite, säger Peter Markusson.
Han berättar att skillnaden i kostnad mellan att ha en egen bil eller att dela är större ju mindre man kör. En jämförelse mellan Majornas bilkooperativ i Göteborg och en person som äger sin bil själv visar vad det kostar att köra en Opel Astra, som köps ny och brukas i fem år.

Bättre säkerhet i ny bil
Exemplet visar att brytpunkten, det vill säga den punkt där det börjar bli billigare att ha en egen bil börjar vid 1.250 mil.
– I fallet med Opel-Astran så minskar en person som kör 500 mil per år sina kostnader med 60 procent i en bilpool. Sedan får man ju inte glömma att trafiksäkerheten är bättre i en ny bil och att det är roligare att kunna välja bland olika bilar, säger Peter Markusson.
Att Vägverket stödjer projektet med några hundratusen kronor förklarar Christer Strömberg som är miljöprojektledare på Vägverket region Mälardalden, med att det är ett billigt sätt för Vägverket att uppfylla sina trafiksäkerhetskrav och miljökrav.

Stor utmaning
– Att poolerna har nyare bilar och att körningen minskar innebär att både till exempel koldioxidutsläppen och olyckorna minskar. Satsningen är en informationsturne, men den stora utmaningen blir att få människor att starta upp bilpooler, säger Christer Strömberg.
Turnén kommer under november att besöka Eskilstuna, Uppsala, Arboga, Köping, Västerås, Skinnskatteberg och Katrineholm.

Kenneth Samuelsson



Fakta/Majornas Bilkooperativ

Insats: 3.500
Årsavgift: 600
I föreningen finns 15 bilar: fyra små, sju i mellanklass och fyra stora (varav en sjusitsig)

Priser vid körning:

Bilklass Mil Timme Dygn 3 dygn
Liten 17 8 105 260
Mellan 18 9 115 280
Stor 19 10 125 300


Liten bil: Opel Corsa Eco
Mellanstor bil: Opel Astra, Toyota Corolla Touring
Stor bil: Opel Vectra, Toyota Avensis Kombi, Opel Zafira