26 sep 03

Barn mår psykiskt allt sämre


Barn över hela världen mår allt sämre och orsakerna är flera. I Sverige har de psykiska problemen ökat men även miljöförstöringar och förtryck från de vuxna och samhället drabbar både barn och ungdomar som redan från ett års ålder får psykiska besvär.

Barn i Sverige mår allt sämre psykiskt och hjälp kan inte alltid fås så snart som den behövs. Väntetiden är olika i olika län och det är landstingen som styr över det. Enligt uppgifter från TT fick en 14-årig pojke vänta femton månader på diagnosen depression. Under den tiden stannade han i vikt och det kan inte uteslutas att bristen på viktökning kan ha medfört skada. Händelsen anmäldes till Socialstyrelsen. För barn och ungdomar i Sverige idag är psykiska problem den största orsaken till ohälsa, och det kan man se på barn redan från ett års ålder, enligt Folkhälsoinstitutet.
Sverige är anslutet till Barnkonventionen som innebär att alla barn har samma rätt att få sina behov tillgodosedda var de än befinner sig på jorden. De stater som har anslutit sig till avtalet har åtagit sig att använda alla resurser de har för att uppfylla konventionen. Trots det uppdagades i Sverige tidigare i år en skandal när det gäller muslimska friskolor. I Dokument inifrån framkom att lärare i ett flertal muslimska friskolor valde att blunda för barnmisshandel och könsstympning och ibland använde lärarna själva våld mot eleverna. En av friskolorna blev polisanmäld av Rädda Barnen.

Flyktingbarn hörs inte
Sverige har även fått en reprimand av barnrättskommittén för barns förhållanden i den svenska flyktingpolitiken. Enligt Rädda Barnen utreds barns egna asylskäl sällan tillräckligt. Asylutredningarna blir ofta bristfälliga och beaktar inte i tillräcklig utsträckning utlänningslagens barnperspektiv. Enligt utlänningslagen ska varje barn höras i samband med en ansökan, om det inte är olämpligt eller barnet inte vill.
Många barn som varit i kontakt med Rädda Barnen känner sig misstrodda av myndigheterna och vittnar om att deras egna berättelser sällan efterfrågas. Barnen kan bära på egna erfarenheter av förföljelse eller tortyr som aldrig kommer fram. De får därmed inte den vård och behandling de enligt Barnkonventionen har rätt till och inte den flyktingstatus de kan ha rätt till enligt Genèvekonventionen.

Fler samtal till BRIS
BRIS – Barnens Rätt i samhället har aldrig tagit emot så många samtal som under år 2002. Drygt 77 000 samtal kom in enligt BRIS årsrapport. Av dem var 18 348 samtal av längre karaktär med nödvändig information. Det är dessa samtal som statistiken baseras på. Till övervägande del är det flickor som ringer BRIS och genomsnittsåldern är 13 år. I DN Debatt den 26 maj skrev Barn- och familjeminister Berit Andnor om flickornas situation idag. Forskningen koncentrerar sig på pojkars problem medan flickorna mår allt sämre. ”Samhället koncentrerar alltså sina hjälpinsatser på pojkarna och ställer kraven på flickorna. De ska lugna andra, ta för sig, banta och förföra.”
– Vi får alltmer tecken på barnstress och självdestruktivitet bland unga. Om detta beror på en faktisk ökning eller om de ringer oss mer är lite svårt att säga, säger Gunnar Sandelin, presschef på BRIS.
Samtalen till BRIS har mångdubblats sedan början av 1990-talet. Till stor del på grund av mobiltelefonin. Flickor och pojkar ringer i stor utsträckning om likartade problem, men samtal från pojkar handlar oftare om exempelvis mobbning och fysisk misshandel, medan flickornas samtal mest handlar om ämnen som familjekonflikter, kamratproblem, sexuella övergrepp samt ätstörningar.
Särskilt anmärkningsvärt är ökningen av samtalen om sexuella övergrepp och de många flickor som skär sig. Samtal om de tyngsta problemområdena, där barnet också är ett brottsoffer, utgjör uppskattningsvis knappt en tredjedel av samtalen. De teman som BRIS noterat som frekventa är barn och stress, etnicitet, självdestruktivitet samt ensamhet.
– Fysisk hälsa bland barn och ungdomar förbättras. Medan självrapporterade psykiska problem ökar sedan början av 90-talet och orsakerna är oklara, säger Sven Bremberg på Folkhälsoinstitutet.

Mer läkemedel säljs
Även försäljningen av läkemedel till barn och ungdomar ökar. Vad det beror på är oklart enligt Kerstin Nordstrand som arbetar med barn och hälsa på Socialstyrelsen.
– Statistiken säger ingenting om ifall de skrivs ut till flera personer, det kan lika gärna vara samma personer som får mer medicin, säger Kerstin Nordstrand.
I en rapport från Rädda Barnen ”Barns rätt till en god fysisk miljö” diskuteras miljöförstöringens och miljöproblemens effekter på barns hälsa. I miljöproblem ingår allt från mögel i väggar till tobaksrökning i hemmet.
I de fattigare länderna är barns ohälsa starkare relaterad till fysisk miljö än i de rikare länderna. Drygt hälften av alla sjukdomar i fattigare länder har samband med den fysiska miljön, såsom vatten och andra sanitära förhållanden. Även utsläpp från motortrafik innebär stora problem i fattiga länder då bly fortfarande används som tillsatsmedel i bensin vilket innebär allvarliga hälsorisker, i synnerhet för barn. I industrialiserade länder har miljön som stressframkallande faktor börjat uppmärksammas allt mer.

Leukemi och kraftledningar
I Sverige har luftföroreningar lett till luftvägsinfektioner hos barn, en dålig inomhusmiljö bidrar till allergier och luftvägsinfektioner, men även till lungcancer hos barn. Dessutom nämns en rad negativa miljöeffekter från kemikalier såsom bly och kvicksilver. Många föroreningar når människor genom föda som fet fisk, mjölkprodukter och kött. Livsmedelsverket rekommenderar därför att flickor och kvinnor kan äta fet fisk från Östersjön, Bottenhavet, Vänern och Vättern en gång i veckan, men inte mer.
En annan risk som berörs är elektromagnetiska fält från kraftledningar och elektriska apparater. En svensk studie pekar på att barn som bor i närheten av kraftledningar har en ökad risk för att drabbas av leukemi.

Teresa Sundström