22 sep 2000

Balkanländernas framtid finns hos ungdomarna


Vad händer i framtiden? Ja, det är en inte allt för enkel fråga hemma i Sverige, men ännu svårare i länder som Makedonien eller i provinsen Kosova (Kosovo). För varken den gemensamma framtiden eller den politiska är det minsta klar. För Kosova finns ingen planerad framtid i form av hur länge det Natoledda KFOR och den tillsatta FN-administrationen UNMIK ska finnas kvar i omradet.
I grannlandet Makedonien ges politiska löften om stöd till multietnisk verksamhet men verkligheten är någonting annat, allt bra som görs på gräsrotsnivå har internationella bidragsgivare, och de personer som har potential att jobba med multietniska ärenden, de flesta ungdomar, försvinner utomlands i stället för att tas tillvara som en resurs i den egna förvaltningen.

På Pristinas sjukhus, som för övrigt är det enda riktigt fungerande i provinsen, möter jag Shippe och Andrea. Dom är båda runt tjugo år och studerande vid Pristinas universitet, men jobbar samtidigt på sjukhusets njuravdelning. Avdelningen är fullbelagd och endast fem sköterskor jobbar dagtid och två nattetid.
Shippe välkomnar oss och vi går till ett litet fikarum. Frågorna ström-mar över mig om hur livet är i Sverige och i väst, för tydlig är deras uppfattning om att de bor i Öst. Shippe studerar kemi men jobbar 24 timmar i sträck på sjukhuset varannat dygn. Nu är det ledighet från skolan så hon kommer inte efter i studierna. Hon skulle helst av allt vilja flytta bort från Kosova men hon kan inte få visum till något annat land eller EU.
”Det är sådana som hon som är Kosovas framtid”, säger hennes far, men själv undrar hon om det finns någon framtid. “Min far är väldigt stolt över mitt jobb här, och han skulle bli väldigt ledsen om jag valde att sluta”.

För drömmen finns någon annanstans, nämligen där det finns en framtid och enligt ungdomarna i Kosova så finns den inte där. Än har inte det globala styret kunnat enas om någon gemensam strategi för provinsen. Kanske blir det enklare efter det jugoslaviska valet den 25 september, men tills dess tampas de flesta i provinsen med en oviss framtid.
I grannlandet Makedonien ser framtiden lite ljusare ut, landet har för tillfället en regering bestående av både albanska och slaviska makedoner. Dock har dessa positionspartier svårt att ta tillvara på kompetens och mänskliga resurser från den interetniskt tänkande NGO-världen, vilket också märks i deras problem med att inplementera interetniska projekt. (NGO=Non gouvernmental organizations, ung. frivilligorganisationer, reds anm.)
För budskapet, att landet bör ses som en mångfaldsenhet, börjar ta sig fram genom den dynamiska NGO-världen. Men i stället för att stödja denna verksamhet ekonomiskt eller genom att intressera sig och följa upp deras entusiastiska verksamhet, förblir den Makedonska admininstrationen full av positionsstörda förvaltningsmän/-kvinnor.

Det är genom kompetens om fredliga lösningar och interetniskt tänkande tillsammans med ekonomisk tillväxt som Balkanregionens framtid avgörs.

För att komma dit krävs det att man först tar till vara de resurser som finns, men där framtiden är oviss hjälper inte ens detta.
I alla dessa länder kämpar ungdomar på sitt håll, för en gemensam framtid, medan politker i denna strävan fastnar i korruption och maktpositioner.
Så om någon frågar vad lösningen till Balkans konflikter finns så svarar i alla fall jag, hos ungdomarna.

Joel Lindh
PeaceQuest, Republika Makedonia