19 jan 2001

Förvirrande åsikter omsvärmar Attac

Sifo och Svenska Gallup undersökte nyligen svenska folkets attityder till Attac, med anledning av att en svensk avdelning av den omtalade organisationen just har startats. Mediedebatternas stora rättänkande anförare Dagens Nyheter basunerade i måndags ut att det mest var äldre medelålders män, som sympatiserade med den revolutionära organisationen. Detta skedde förstås på allra bästa nyhetsplats, det så kallade vänsterkrysset, det vill säga stor rubrik i övre vänstra hörnet av förstasidan.

Och dagen efter meddelades på Sydsvenskans ledarsida med illa dold förtjusning att resultatet av opinionsundersökningen om Attac ”kan nog överraska många, inte minst statsminister Göran Persson”. En viss oro blir tydlig när Sydsvenskans ledarskribent menar att det dock inte kan uteslutas att Attac med tiden vinner ett starkare stöd bland unga. Att de yngres tveksamhet i dag, ”med rätta” tycks vara utbredd är något statsministern borde ta till sig, ”om han nu vill smila in sig hos rätt generation”, avslutade Sydveriges motsvarighet till allmän rättänkare i media – Sydsvenskan, liksom DN ägd av Bonniers.
Här finns obehagliga paralleller till kommentarerna om Göran Perssons begynnande motvilja till köttätande, eller för den delen även vissa kommentarer om hans engagemang för utbildning om förintelsen för några år sedan. Att misstänkliggöra statsministerns motiv är i de ledande tidningsliberala kretsarna tydligen alltid rätt.

Att misstänkliggöra Attac har varit populärt sedan organisationen bildades i Frankrike 1998. Det värsta, ur motståndarnas
synvinkel, är dock att det inte verkar hjälpa; det är mot den bakgrunden det senaste utspelet från Svensk Handel ska ses.
Organisationen Svensk Handel skickade inför starten av svenska Attac ut ett pressmeddelande där man kräver att Attac ska ersätta den skadegörelse som kommer att ske vid demonstrationer i Sverige. Detta är den mycket tydliga andemeningen i ett pressmeddelande, där Svensk Handels VD, Carl-Johan Westholm, fällde ovannämnda yttrande.
I en intervju på nyhetsplats i Sydsvenskan levererade denne fler häpnadsväckande repliker. Om våldsverkare som inte sympatiserar med Attacs budskap tar chansen att störa ordningen under en demonstration, menar han att – ”kan Attac organisera stora demonstrationer är det väl inte svårare än en tebjudning att hålla dessa borta”.
I höstas presenterade Svensk Handel ”kartläggning av frihandelsmotståndet” där en tydlig oro och även förvirrade slutsatser förekom, som till exempel att det var en paradox att förment teknikfientliga ”globaliseringsmotståndare” använde Internet som främsta kommunikationsmedel.

Inte bara ett felaktigt, utan också ett löjligt resonemang, liksom de oavbrutet upprepade epiteten på motståndarna, som Forum Syds
Maud Johansson skrev i en kommentar till Svensk Handels kartläggning.
Jag skriver gärna under på hennes slutord om att en saklig diskussion utan övertoner behövs, om vilka regler som faktiskt mest gynnar de 800 miljoner som i dag inte har tillräckligt med mat för dagen.
Svensk Handel gynnar definitivt ingen saklig diskussion, men någon sådan kanske man inte vill ha, för då skulle ihåligheten i de egna försöken till argument bli för tydlig. Nej, Svensk Handel värnar främst sina egna medlemmars ägodelar, läs skyltfönster.

Till Dagens Nyheter försvar måste dock sägas att, trots att man slog stort på nyheten om att det främst var äldre män som sympatiserade med Attac, i följande dags huvudledare mycket riktigt pekade på tveksamheten i den här sortens opinionsundersökningar. Ett avgörande faktum är att 60 procent av de tillfrågade svenskarna varken har kännedom eller någon bestämd uppfattning om Attac. Vad kommer de att tycka när de får veta mera? Kommer de att tro mer på de medelålders männen på de liberala tidningsdrakarnas ledarsidor och på Svensk Handel än på Attac?

Peter Wikberg