10 augusti 2001

Upparbetningen allt mer problematisk


Sverige och Tyskland upparbetar atomavfall i franska La Hague. Upparbetningen är oekonomisk, förorenar världshaven och innebär stora säkerhetsrisker.
– Transporterna till La Hague har bara ett enda syfte; att förhala atomindustrins snara konkurs, säger Detlev Chrzonsz, ordförande i ett förbund av kärnkraftskritiker inom tyska CDU.


Atomavfall, som upparbetas i världens största upparbetningsanläggning, blir inte kompaktare, utan 20 gånger mer skrymmande. Trots riskabla transporter och dryga betalningar, tvingas Sverige och Tyskland ta tillbaka 20 gånger större volym atomavfall, än man levererat till franska La Hague.

Subventionerar atomvapen

Tyska Riksrevisionsverket anser att upparbetningen i La Hague är fullständigt oekonomisk, därtill förorenas världshaven. De radioaktiva utsläppen från La Hague är så omfattande att strömmarnas vindlingar mellan Engelska kanalen och Nordsjön kan kartläggas med geigermätare.
Upparbetning är en process vars ursprungliga enda syfte var att få fram tillräckligt med ren råvara till atombomber. La Hague byggdes som en del i Frankrikes kärnvapenprogram, vilket innebär att betalningar från Sverige och Tyskland subventionerar den franska atombombsupprustningen, och att ländernas plutonium hamnat i franska atomvapen, även om anläggningen levererar tillbaka lika många kilon.

Enda anledningen för Sverige eller Tyskland att upparbeta är om man tänkt använda bränslet en gång till, exempelvis i framtida brid-reaktorer eller liknande högriskprojekt.
Bridreaktorer (eng. breeder) har extrem explosionsrisk. I kylsystemet går rör med natrium och vatten bredvid varandra. Om minsta läcka uppstår, så att ämnena blandas, exploderar allt natrium, tillsammans med hela anläggningen.
USA la sitt bridprogram i malpåse på 1970-talet, efter att man hållit på att spränga staden Detroit i luften vid ett olyckstillbud i sin försöksreaktor.

Vapenplutonium stulet
Att överhuvudtaget upparbeta innebär att man ökar riskerna Man utsätter sig för stöldattacker, eftersom materialet duger till atombombstillverkning. Hoten kommer både från terroristgrupper och stater som vill sätta igång eller utöka kärnvapentillverkning.
I Tyskland avslöjades två atomskandaler i slutet av juli. Vapendugligt plutonium har stulits ur den stillaliggande upparbetningsanläggningen i Karlsruhe, av en rivningsarbetare. Och när en Siemensarbetare ville ha ersättning för arbetsskada, plockade han som bevismaterial fram vapenuran ur sitt hems förråd. Därmed avslöjades att han under årtionden, hela sex gånger, tagit hem radioaktivt material utan att någon upptäckt att det saknats.

Plutonium är, förutom strålningen, dessutom ett av världens kemiskt mest giftiga ämnen. En femtedels miljondels gram garanterar lungcancer hos försökshundar. Terrorister som inte får ihop det halvdussin kilon som krävs för en atombomb kan istället utpressa, genom att hota att sprida ut något gram i dricksvatten eller luft.
Även konservativas motstånd växer:
– Transporterna till La Hague har bara ett enda syfte, att förhala atomindustrins snara konkurs, säger Detlev Chrzonsz, ordförande i CDAK, ett förbund av kärnkraftskritiker inom det stora konservativa partiet CDU, och drar slutsatsen:
– Upparbetning är ingen metod att minska avfallsproblemet, utan politisk idioti. Protester mot transporterna är nödvändiga, de försvarar vår rätt till hälsa, en del av grundlagen.

Ingeborg Kleinhans
Susanne Gerstenberg
Roland von Malmborg


Källor: Frankfurter Rund-schau, Die Welt 23/7, Der Spiegel nr 30.