11 maj 2001

Ökad handel med apkött

Den ökade handeln med apkött hotar att leda till att Afrikas vilda schimpanser, gorillor och dvärgschimpanser utrotas om tio år om inget görs. Nu startar Världsnaturfonden tillsammans med 200 europeiska djurparker en kampanj för att rädda aporna.


Det största hotet mot aporna kommer från den växande illegala jakten och den kommersiella handeln med djungelkött (bushmeat) och då framförallt apkött. Redan har antalet schimpanser minskat från två miljoner individer till cirka 200.000 de senaste 100 åren, skriver Världsnaturfonden i ett pressmedelande.

Lätt byte

Situationen är värst i central- och Västafrika i länder som Kamerun, Kongo och Centralafrikanska republiken. Enligt Världsnaturfonden är det tack vare att skogsbolagen bryter vägar in i regnskogen som aporna blir ett lätt byte för en oetisk och grym jakt. Den traditionella småskaliga jakten för husbehov har nu ersatts av en illegal och kommersiell jakt med effektiva vapen. Det som förr tog tjuvjägarna flera veckor sker nu på några dagar eller timmar.
– Om vi ska kunna vända den här skakande utvecklingen måste lagar och reservat respekteras och hårdare krav ställas på skogsbruket. Annars riskerar skogarna att plundras och tömmas på liv. Att stoppa den grymma slakten på aporna är en ödesfråga både för Afrika och den rika västvärlden, säger Världsnaturfondens naturvårdsdirektör Lennart Nyman.

Mat och askkoppar

Kroppsdelar från apor i form av händer, tummar och huvuden säljs på marknader och köttet säljs på restauranger i städerna. Avhuggna händer blir askkoppar. Kvar lämnas föräldralösa ungar som inte kan överleva i det vilda utan lämnas att dö eller säljs som sällskapsdjur.
Den 8 maj går startskottet för kampanjen för att rädda aporna och målet är att samla in en miljon namnunderskrifter i hela Europa. Namnunderskrifterna ska sedan överlämnas till EU och företrädare för afrikanska regeringar den 1 oktober. Förutom svenska Världsnaturfonden ingår även ett tiotal svenska djurparker i kampanjen, bland annat Skansen, Skansen-akvariet, Furuvik, Borås, Kolmården, Eskilstuna, Ölands djurpark och Gotlands djurpark.
– Vi hoppas på ett stort gensvar från svenska folket, säger Hans-Ove Larsson, ordförande i svenska Djurparksföreningen och zoolog på Skansen. Ett kraftfullt stöd kan bidra till att vända utvecklingen och ge hopp om att vi kan rädda framtiden för våra närmaste släktningar i djurvärlden.

Kenneth Samuelsson