31 mars 2000

Obligatorisk märkning
av ägg från burhöns

 

Snart ska konsumenterna få veta var äggen de äter kommer ifrån. EU inför inom ett par månader ett obligatoriskt märkningskrav på ägg från burhöns. Hittills har märkningen varit frivillig, vilket har lett till att bönderna inte har märkt äggen.

Den nuvarande märkningen av ägg inom EU innebär att märkningen av ägg både från frigående höns och burhöns är frivillig. Men förpackningar där det står att äggen kommer från burhöns har lyst med sin frånvaro, medan producenter av ägg från frigående höns har sett en konkurrensfördel i märkningen och varit måna om att märka. Men inom en snar framtid kommer EU att införa en obligatorisk märkning av ägg från burhöns.
– I april läggs förslaget om ny märkning fram i ministerrådet och sedan kan vi ha ett beslut inom ett par månader. Sedan tar det ytterligare ett tag innan länderna praktiskt inför märkningen, säger Maryann Sörensson på LRF, som också sitter med i EU-kommissionens arbetsgrupp för ägg och fjäderfäfrågor.

Nya burar
Hon framhåller att LRF generellt både när det gäller kött och ägg är positiva till en märkning och att det är viktigt att den nya märkningen blir tydlig och lätt att förstå.
– Det kan vara en modell med märkning inuti locket på äggpaketen eller informationsskyltar i butikerna, säger Maryann Sörensson.
Hon framhåller att nya modifierade hönsburar, som är inredda med sittpinne, sandbad och värprede, har tagits fram och nu används i försöksverksamhet. Dessa kan komma att godkännas i höst.
– Blir dessa godkända så måste det framgå på förpackningen var äggen kommer ifrån. Vill kunderna ha ägg från höns i de nya burarna kan det skynda på övergången från de gamla burarna, säger Maryann Sörensson.
Bengt Ingerstam från Sveriges Konsumenter i Samverkan, SKiS, framhåller att SKiS så sent som förra hösten drev en kampanj för att buräggen skulle märkas.
– Då var det ett stort motstånd från äggindustrin mot att märka buräggen, så det är ju positivt att det blir en märkning nu, säger Bengt Ingerstam.

Oklar märkning
Han anser att det är viktigt att buräggen märks så att konsumenterna har en möjlighet att välja vilka ägg de ska köpa.
– När det till exempel står ”svenska lantägg” så tror jag inte att alla vet att det är burägg det handlar om, säger Bengt Ingerstam.
Att man kan misstänka att inte alla svenskar vet vad de köper för ägg bekräftas av Barbro Samuelsson som är sekreterare i Föreningen Svenska frigångshöns, som har ett 70-tal medlemmar.
– I en Scoopundersökning svarade 64 procent av de tillfrågade att de trodde att de köpte ägg från frigående höns, men bara 18 procent av alla ägg som konsumeras är producerade från frigående höns, så det är en omöjlighet, säger Barbro Samuelsson.
Hon framhåller att det måste vara en rättighet för konsumenterna att få reda på vad det är för ägg de köper.

Tveksamhet
Anna Carlström som är VD för äggindustrins branschorganisation där både foderindustrin, packerier och producenter ingår, tycker att man ska ta Scoopundersökningen med en nypa salt.
– Vissa kanske hade köpt ägg från frigående höns med en märkning på buräggen, men vissa svarar nog att de tror att de köper sådana ägg eftersom de tycker det låter bra, säger Anna Carlström.
Varför finns det från äggindustrins sida ett motstånd mot att märka äggen från burhöns?
– Det beror givetvis på att man är osäker på hur konsumenterna ska reagera, säger Anna Carlström.
Marknadsteorin bygger ju på att kunderna vet allt om varan för att kunna välja och på så sätt styra utvecklingen i rätt riktning. Men här vill inte marknadsaktörerna ställa upp på marknadsteorin. Borde inte konsumenterna få reda på vad de köper för att kunna välja?

– Vi förordar det eftersom en märkning både ger konsumenterna en möjlighet att välja och det ger producenterna en fingervisning vad kunderna vill ha. Men majoriteten av våra företag har valt att inte märka frivilligt och vi kan inte tvinga våra medlemmar att märka äggen om de inte vill, säger Anna Carlström.
Hon understryker att nya, inredda burar för höns har tagits fram och just nu provas ut. Men trots att burarna inte är godkända i dagsläget vill hon att det i den nya märkningen ska framgå om äggen kommer från höns i de nya burarna.

Kenneth Samuelsson