Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 18, 4 maj 2018

Populismen styr USA

Varje år är det middag med den organisation av journalister som täcker vita huset, och varje år tar de in en komiker som skämtar om presidenten, politiker och media. Presidenten är där, dock inte Trump.

I år menar många att Michelle Wolf gick för långt. Hon var för elak. Det var inte kul liksom. Jag kan förstå det. Hon sa i stort sett rakt i ansiktet på folk från administrationen att de var avskum och lögnare.

Problemet med det är att Michelle Wolf faktiskt inte gick så långt. Hon behövde inte det, för hon sa faktiskt bara som det var.

När en administration ljuger och beter sig så helt otroligt illa som Trump-administrationen gjort, då blir liksom det lilla korn av sanning, som måste ingå i all humor, så allvarligt att det blir förolämpande.

Det är då allting kortsluts. Om man inte kan skämta, eller knappt rapportera om saker som faktiskt händer och beskriva människor som de faktiskt är, då blir det plötsligt fel på alltihop.

Om inte media av det skälet vågar kalla en person som regelmässigt ljuger rakt ut för lögnare, utan måste skriva om det på en mängd sätt, glider verkligheten och rapporteringen ifrån varandra. Då kommer banditerna undan.

Det finns alltså ett slags tak av anständighet som den oanständige kan utnyttja. Det börjar med att man vänjer folk vid det ena värre än det andra och sedan utnyttjar deras artighet för att komma undan med det.

Jag säger inte att vi är där i Sverige. Samtidigt känner jag att sanningen kommer att få det väldigt svårt det här valet. Jag vill att Miljöpartiet till varje pris motstår frestelsen att tänja på den, att använda tveksam retorik och att fastna i faktakontroller. Det kan vara det som skiljer oss från de andra partierna, är jag rädd. Via det stora experimentet USA har vi fått en försmak på hur en demokrati kan falla.

Donald Trump har starkare stöd hos republikanerna nu än vid valet. Allt som inte är ren galenskap från Trump kommer att lyfta honom. En fred mellan Nord- och Sydkorea kommer han att göra till sin egen; det blir ett bevis på att hårda tag fungerar. Om han blir populärare kommer Sverigedemokraterna att kunna få en ny våg av medhåll lagom till valet. Populismen är globalt kopplad 2018. Facebookflödena känner inga gränser.

Det låter negativt. Men populismens framgång hänger på att seriösa partier blir ängsliga och hakar på. Det ska inte vi göra, för då spelar vi efter deras regler. Så kämpa på alla gröna! Vi har rätt och de fel!

  Share