Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 40, 6 oktober 2017

"Inga nassar på våra gator"

Bokmässan i Göteborg blev en fråga om yttrandefrihet. Jag kände mig rädd när jag måste passera två alltför nervösa hästar, som ständigt stegrar sig och blockerar halva den ena gatan in till centrum, och alla motdemonstranter till nazisterna i NMR, Nordiska motståndsrörelsen, som kommer mot mig, när jag vill ta mig till Bokmässan, det tält på Heden Johan Ehrenberg organiserat som alternativ till Bokmässan.

De som strömmar mot mig är mängder. De uppfyller väl vad som påstods att det skulle bli 10000 motdemostranter. De hade varit på ett möte på Heden, där talen hade handlat om kärlek. Nu ville man ta sig till NMR:s demonstration, som hade påstått att man skulle få tusen deltagare i sitt tåg från hela Europa. Det blev bara några hundra. Många ropade: Inga nassar på våra gator. Några hade mask för ansiktet, men de flesta var mycket vanliga människor.

Den andra gatan ut från Korsvägen in till centrum var nu avstängd. Där bortom Bokmässan hade NMR fått tillstånd att börja sitt tåg. Men från mässans fönster uppifrån andra våningen syntes inget när den skulle starta. Deltagarna ville i stället tåga förbi mässan som man först blivit lovade. Därför utgick man från en stormarknad i Mölndal men blev stoppade av motdemonstranter och polis innan man nådde fram till mässan och blev kvar där till långt efter demonstrationstillståndet gått ut.

Vid Korsvägen sjöng en kör. Utanför Domkyrkan hade man också en manifestation. På Göteborgs litteraturhus, som finns på Lagerhuset nära Järntorget, hölls ett författarsamtal. På Världskulturmuséet hade föreningen, med hjälp av sponsorpengar från några bokförlag, ordnat ett fullspäckat seminarieprogram både på fredagen och lördagen för dem som bojkottade deltagandet på Bokmässan. Jag lyssnade på två med en intressant debattväxling kring argumenten för och mot bojkott av Bokmässan, därför att den upplät monterplats åt den högerextrema tidningen Nya tider.

Det var andra året de hade en monterplats. Första året gick tämligen oförmärkt förbi. Men i år blev det protester, så först backade mässledningen från beslutet men backade sedan igen för motreaktionerna till det och upplät monterplats igen. Resultatet av bråken är att Nya tider förbättrat sin upplaga.

De starka reaktionerna inverkade på besökarantalet som blev mindre detta år. En del sade att de inte vågade gå på mässan av rädsla för våldsamheter. Antalet montrar var också mindre. Allt kändes lite avslaget.

De stora förlagen som Bonniers och Nordstedt medverkade dock. Men båda har morrat om att det är för dyrt och att det inte ligger i Stockholm. Drar de sig undan är det risk att Göteborg mister Bokmässan, och att vi har fått ytterligare centrali-sering av kulturlivet. Med alla arrangemang som ägde rum på många platser i staden blev dock Göteborg platsen för en kulturfestival. Det borde försökas nästa år också. Då borde det inte bli samma inriktning mot.

Visserligen var diskussionen välbehövlig. Men det känns lite kluvet att de som säger sig vilja kämpa för det fria ordet gör det genom att vilja censurera dem som är mot det. Nästa kulturfest borde handla mer om för och hur alla människor kan delta i kulturlivet. Inte bara kultureliten och inte bara med dess snäva kulturperspektiv.

  Share