Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 36, 8 september 2017

Minnesord: Thorild Dahlgren

En stor eldsjäl har lämnat oss för alltid. Thorild Dahlgren blev 96 år och avled på en för honom angelägen dag, Hiroshimadagen den 6 augusti.

Jag lärde känna Thorild 1968 på Vasaskolan, då han redan varit lärare där sedan 1960. Vi blev under 18 år kolleger på skolans naturvetarsida. Thorild var en lågmäld person men redan tidigt förstod jag att han hade ett brett och djupt engagemang i fred, miljö, rättvis fördelning och djurens rätt. Som lärare i matematik och fysik insåg Thorild tidigt farorna med kärnkraft. Tillsammans med sin hustru Malin arbetade de för att en folkomröstning om kärnkraft i Sverige skulle bli verklighet. Efter kärnkrafts-olyckan i Harrisburg 1979 fick Thorild och Malin plötsligt folkopinionen med sig. 1980 röstade svenska folket för en avveckling av kärnkraften och riksdagen beslutade att det skulle ske 2010.


Thorild Dahlgren.

Thorild blev snart Gävles mest ihärdiga kärnkraftsmotståndare. Samma år som Thorild gick i pension 1986 inträffade den värsta kärnkraftskatastrofen hittills i Tjernobyl. Då började Thorild engagera sig på allvar i Folkkampanjen mot Kärnkraft och Kärnvapen. Där blev han en viktig person välkänd i hela landet för sitt engagemang och sina sakliga debattartiklar och insändare i både lokal- och rikspressen. Trots sin höga ålder besökte han i det sista varje år Folkkampanjens årsmöten och seminarier i Stockholm.

Tillsammans med Malin bildade de i början av 1970-talet kampanjen MUDIMUMS, Mat Utan Djur-Industri & Mat Utan Multinationella Storföretag. En liten lista med företag som borde bojkottas spreds i tiotusentals exemplar innan Framtiden i Våra Händer bildades 1976. Deras debattartikel i Svenska Dagbladet om bojkotten skakade om storföretagen så en representant från Unilever reste upp till Thorilds bostad i Strömsbro för att diskutera problemet.

Thorild var med och startade 1986 föreningen Alternativboden Lyktan i Gävle. Lyktan är en så kallad Världsbutik som drivs helt ideellt och har som motto Solidaritet, Resursbevarande och Självtillit. Thorild satt under flera år med i Lyktans styrelse och har efter pensionsåldern varit en av de mest trogna medlemmarna i butiken. Så sent som i juni i år tog Thorild färdtjänst till Lyktan för att som vanligt arbeta där minst en gång i veckan.

Thorild deltog i flera studiecirklar som Lyktans medlemmar anordnade. Han nöjde sig aldrig med sin befintliga djupa kunskap om natur, miljö, rättvis fördelning och djurens rätt utan var vetgirig och skaffade hela tiden ny litteratur om dessa frågor. Thorild hade även forskat i astronomi vid Lunds universitet och hade alltid bra koll på vad som hände på himlavalvet. Jag hade ofta förmånen att få diskutera med honom om inte bara Lyktans motton utan även hans astronomiska insyn.

Thorilds kamp för att rädda planeten var ihärdig och uthållig. Jag kommer ihåg när jag besökte honom på sjukhuset dit han måste komma på sin 90-årsdag på grund av början till en blodförgiftning. Thorild låg på rygg i sjuksängen, lyfte sina armar med knutna händer och sade ?Jag vill inte ligga här för jag har så mycket mer att ge för en bättre värld?.

Trots allt elände på jorden var Thorild en sann optimist och trodde att på något sätt hinner vi rädda planeten, men då måste vi sätta igång nu.

Låt oss som lever kvar fortsätta Thorilds ihärdiga kamp genom att ha honom som föredöme och till exempel med debattartiklar, kritiska insändare och fredliga demonstrationer kämpa vidare för en bättre värld.

Tack Thorild för din kamp! Vila i frid!

  Share