Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 35, 1 september 2017

En arg marsch mot BB-kaoset

Med ett vrål gav sig demonstranter i 16 städer den 20 augusti ut på riksmarsch för en bättre förlossningsvård. Närmare 2000 personer deltog i Stockholm och Malmö i den nationella marschen: "En arg jävla riksmarsch mot BB-kaoset". Det är organisationen Födelsevrålet som vill lyfta frågan inför valet 2018.

I tidigare valrörelser har förlossningsvård behandlats som en icke-fråga, tycker Emma Pettersson Hernandez, talesperson för Födelsevrålet. Kanske beror det på att det ses som en kvinnofråga, kanske på övertygelsen om att vården fortfarande är säker, tror hon.

Barnmorskorna demonstrerade för högre löner och bättre arbetsvillkor. År 2012 låg landstingens sammanlagda kostnad för inhyrda barnmorskor på drygt 850.000 kronor. Förra året var samma siffra 15,9 miljoner kronor. Den totala kostnaden för all hyrpersonal i landsting och regioner låg på 4,6 miljarder under 2016, enligt SKL:s siffror.

En inhyrd barnmorska kostar landstinget en och en halv till två gånger så mycket som en anställd barnmorska. När en barnmorska lämnar sin plats på den landstingsdrivna vården kommer någon från bemanningsföretagen in - kanske dubbelt så dyr. Riksmarschen mot BB-kaoset borde bli en ögonöppnare för alla landsting. Så här kan det inte fortsätta. Det bäddar för fler nedskärningar och skattehöjningar.

Lite vid sidan om barnmorskornas uppmärksammade marsch för bättre lön och arbetsförhållanden är det värt att nämna det stora BB-upproret i Sollefteå 2016.Det handlade också om förlossningar. I Sverige 2017 ges det kurser för att klara en förlossning i bil på grund av nedmontering av de mindre akutsjukhusen i norra Sverige, sa en talesperson. Såväl förlossning som kvinnovård försvann i Sollefteå. För jävligt, sa man där också.

Brittiska BBC uppmärksammade sjukhusstriden i Sollefteå. Striden beskrevs som gnistan som startade ett svenskt BB-uppror. Ockupanter, vårdpersonal, föräldrar och sollefteåbor medverkade i BBC-inslaget. Ambulanspersonal beskrev riskerna med långa avstånd och med bristfällig mobiluppkoppling. Mammor som kanske skulle få åka upp till 20 mil för att kunna föda på sjukhus.

Det handlade om en "besparing" på 15 miljoner som utgjorde 1,6 promille av landstinget Västernorrlands totala budget på drygt 10 400 miljoner kronor. Nedläggningen var en het politisk fråga - i statsminister Stefan Löfvens hemlän. BB-vården i Sollefteå försvann i januari 2017.

Riksmarschen mot bättre löner och arbetsförhållande den 20 augusti, som gällde hela landet, var viktig. Nu får vi hoppas att politikerna lyssnar, räknar och gör något åt BB-kaoset-.

Idag väljer barnmorskor att vara frilans före fast arbete.

  Share