Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 25, 22 juni 2017

Närodlat, ekologiskt matkooperativ

En stor nyhet i Helsingborg - lördagen 20 maj 2017 invigdes Matkooperativet på Möllegränden 4A centralt beläget i stan, bara ett kvarter från Knutpunkten, som är central för tåg och bussar från hela Skåne och båtar från Helsingör. Ett perfekt läge! Stadsdirektören i Helsingborg höll invigningstalet.


Butiksinteriör: Lådor med frestande, färska grönsaker. I bakgrunden kylar och frys. (Foto:Tomas Polvall.)

Idén föddes när Hanna Bergström läsåret 2015-2016 vistades i New York och till sin förvåning och förtjusning fann en butik med närodlade grönsaker från området runt den delen av NY, även odlat i staden på tak, och ekologisk odling! Flera sådana butiker fanns runt om i New York och är vanligt i USA.

Kan man i NY, så kan vi i Helsingborg, tänkte Hanna och sambon William Persson. De har entreprenörsanda! Hanna har givit ut kokbok och studerar livsmedelskemi. William har givit ut fotoböcker om gamla och nya Helsingborg och studerar till järnvägsingenjör.

Mat är ett bra sätt att göra skillnad. Maten vi äter har stor inverkan på miljön, både hur den odlats/uppfötts/tillverkats och hur långt den transporterats. Inte minst alla miljögifter som används och konstgödning, som utarmar jorden från de nyttiga småkrypen.

Tillfrågade bekanta blev entusiastiska! Snart spreds idén, en styrelse bildades och grupper bildades. Datakunniga - har nu blivit en grupp om minst sju aktiva, som sprider info på Facebook, Google, hemsida, lokaltidningar, tillverkar grafiskt material, kodar kassaapparaten!

Man sökte leverantörer som kunde erbjuda hållbart odlat/uppfött/producerat, gärna ekologiskt, från närområde cirka 20 mils radie vilket brukar gälla för produkter på Bondens marknad. Många kunniga människor anmälde sitt intresse för att vara med. En hade haft egen ekologisk butik, flera hade god kännedom om varor och producenter, djuruppfödning av olika slag, om ekologisk odling av grönsaker, bär, med mera. Andra hade kunskap om var man kan få tag på bättre begagnade butiksdiskar, kylar, frysar och annat som behövs. Snickerikunniga satte fart med att inreda butikslokalen, som varit kafé och tidigare butik med gamla saker. Rustika tegelväggar pryder huset både på utsidan och insidan. Hantverksföreningens Hus hade länge sökt lämplig hyresgäst och tyckte Matkooperativet var en sådan till de 100 kvadratmetrarna.


Invigning! Styrelsen Hanna Bergström, Anders Nilsson, Anna Eklund och William Persson vid ingången till butiken. (Foto:Palle Lundberg)

Nu är det över 200 medlemmar, varav 50-60 är aktiva i olika grupper och/eller tjänstgör i butiken. Matkooperativet är en ekonomisk förening. Föreningsstämman bestämde villkoren för produkter, köprabatter, med mera. Man betalar 100 kr per år i medlemsavgift och 300 kr som engångsinsats. Aktiva medlemmar får 20 procent rabatt på det de handlar. Stödmedlemmar får fem procent rabatt. Som aktiv tjänstgör man minst två pass om 3 timmar per månad. Butiken är öppen ti-fr kl 11-19, lö-sö kl 11-16, må stängt.

Stödmedlem kan ingå i någon av alla grupper, Man tar inga kontanter, bara betalning med kort, swish eller faktura - medlemsbeslut på föreningsstämman. Försäljningen har hållit hög nivå sen starten. För att få ihop pengar till hyra samt inköp av varor och inredning startades en Kickstarter-Crowdfunding-insamling som gav 86 000 kr från 126 personer! En loppmarknad gav ett bra tillskott, liksom medlemsavgifterna. Man fick även 100 000 kr från stadens Visionsfond för ett utåtriktat arbete med att sprida kunskap, bygga infoplats, engagera flera. Flera eftermiddagar/kvällar framöver ska ägnas åt att se filmer som "Bieffekten", diskutera vad man kan göra för att göra skillnad, själv bli mer hållbar och "rädda världen"! Som Hanna och William säger "Vi har byggt den här butiken för att människor vill att den ska finnas".


Anna Eklund - inköpare i butiken med stor erfarenhet. Iklädd butiksförkläde och grön namnlapp. (Foto:Tomas Polvall. )

Vid mitt senaste besök fanns ekologiska jordgubbar och nyslungad honung att provsmaka och köpa. Människor som producerat varor på besök i butiken säljer mycket bra! Intressant att samtala med producent och få smakprov på godsakerna. Butiken ska ha ett komplett sortiment - du ska inte behöva veckohandla i någon annan butik, är målsättningen. Inga plastpåsar. Bruna papperskassar med egna namnet tryckt, även vit tygkasse som är av FairTrade och Bra Miljöval-bomull med egna loggan. Mycket av typ ris, linser, med mera, finns i lösvikt. Att ta i små bruna papperspåsar. Återanvänd dina påsar och kassar! Sådant vi inte kan odla i Sverige som kaffe, te, choklad, kakao, bananer, apelsiner, torkad frukt, mandel, med mera, är Fairtrade och oftast ekologiskt. Många av leverantörerna är små. Lådor från odlingar på Kolinge Torpargård och från Mossagården kommer prenumeranter att kunna avhämta här. Läshörna med inspirerande litteratur finns och kaffeservering planeras. Det finns en pärm där man kan läsa om producenterna och deras hållbarhetsarbete.

Du som blev intresserad - läs mer om Matkooperativet www.matkooperativet.se. Bli medlem! Kom inom när du är i centrala Helsingborg!

En mycket nöjd kund och medlem -

  Share