Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 22, 2 juni 2017

Osäkert om MP platsar i nästa regering

Miljöpartiets kongress utvecklade sig som väntat. Partistyrelsens förslag gick i allt väsentligt igenom och de kritiska så kallade rebellerna fick sig en omgång redan i det inledande språkrörs-talet.

På en punkt - asylfrågan - valde partistyrelsen att slå till taktisk reträtt. Men i den politiska verkligheten kommer kongressbeslutet inte att få någon praktisk betydelse eftersom det inte går att få majoritet i riksdagen ?för det.

Den högintressanta frågan i svensk politik är en helt annan: Vilka kommer att bilda regering efter valet 2018?

För en vecka sedan pratade Sverigedemokraterna bort sig från politiskt inflytande genom att meddela att de inte kommer att rösta fram en alliansregering om inte partiet får vara med i regeringsförhandlingarna. Denna inställning bekräftades i söndagens Agenda. Tidigare har SD tagit avstånd också från en rödgrön regeringsbildning. Därmed har SD öppnat dörren -på vid gavel för en regering över dagens blockgränser. Det välkomnades av Isabella Lövin (MP) - och i viss mån av Jan Björklund (L) - i Agenda. Hon ser Centerpartiet och Liberalerna som möjliga samarbetspartners. Men en regeringskonstellation bestående av S, C och L kan innebära att MP inte behövs. Det mer troliga är dock att det blir Vänsterpartiet som ställs utanför - precis som i dag men med ?noll inflytande.

För Miljöpartiet är dock det överhängande problemet ett annat: Hur klara 4-procentspärren? Språkrören har meddelat att det kommer att ordna sig. Men lika lite som någon annan kan de konkret säga hur det ska gå till. Grundläggande för MP är nog att Löfven & Co inser att de måste ge MP ett par rejäla framgångar före valet. Men frågan är då hur Stefan Löfven ser på det nu när SD genom sitt ställningstagande har gett honom en extrachans till en ny regeringsperiod - med eller utan MP.? Hur ska då MP agera för att få sitta i regering efter valet?

Att gå med i en ny regering lika villkorslöst som den här mandatperioden, det vore förödande. Det finns ingen lag som säger att ett koalitionsparti måste vara med på alla beslut. Ett exempel finns i Sveriges tredje största politiska församlingé, Stockholms kommunfullmäktige, där MP är med och styr utan att ställa upp på viktiga frågor som Förbifart Stockholm, Bromma flygplats och byggandet av Nobel Center.

  Share