Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 14, 7 april 2017

Det ofattbara hände

Det ofattbara har hänt! Zaida Catalán, Green Forums ungdomsrepresentant i Guatemalaprojektet, som varade i fem år, har hittats död i Kongo.


Zaida Catalán.

Jag är chockad! Hon kämpade in i det sista för det hon trodde på - fred och rättvisa på denna jord! Zaida och jag har haft många djupa samtal mellan himmel och jord! Mina tankar går till Zaidas närmaste! Vilken oerhörd sorg! Zaida, du fattas oss!

Vid Global Greens kongress i Liverpool hölls en tyst minut till minne av Zaida.

Zaida var anställd som som humanitär expert i FN:s arbete, för att stärka freden i Kongo- Kinshasa. Det är ett avgörande uppdrag för att skapa större säkerhet i hela regionen och ge hopp till ett land som länge plågats av våld och förstörelse.

Zaida Catalán var en av dem som outtröttligen arbetade för fred och rättvisa och riskerade sitt eget liv för att rädda andras. Vi sörjer att ännu en person har mist sitt liv i FN:s och fredens tjänst, vi delar saknaden och förtvivlan med hennes nära och kära, och känner samtidigt en djup tacksanhet över hennes insats.

Nu måste vi få svar på vad som hänt Zaida Catalán, hennes kollegor och de andra drabbade. FN och DRK, Demokratiska Republiken Kongo, måste utreda händelsen och ställa ansvariga till svars.
Gjorde skillnad

Jag minns Zaida från 2001. Som helt ny medlem fick jag följa Grön Ungdoms båda språkrör Zaida Catalán och Gustav Fridolin en hel dag i Umeå. Jag imponerades över hur Zaida talade om politik på ett sätt jag inte mött förr - intelligent och berörande om de verkligt stora frågorna kopplade till hur vi mår.


Zaida Catalán med Eva Goës och ungdomar i Guatemalaprojektet.

I våra samtal mellan mötena och talen behandlades jag som en jämlike, vilket fascinerade mig då det var min första dag i MP. Jag gladdes åt många nya tankar om feminism, djurrätt, global rättvisa och andra gröna frågor den dagen. Med en sådan start för mitt engagemang i MP blev jag väldigt peppad att fortsätta.

Det här var på den tiden som Grön Ungdoms språkrör slet land och rike runt för 2500 kr i månaden. Efter ett tag blev vi kollegor i Grön Ungdoms förbundsstyrelse. På senare år riskerade Zaida livet i sin kamp för att hjälpa de som har det svårt.

Zaida ville verkligen göra skillnad. Hon vågade vara obekväm när det behövdes i kampen för en bättre värld. Som 36-åring hade hon så mycket kvar att ge, men nu har en kylig hjärna slutat tänka och ett varmt hjärta slutat slå.

Vila i frid.

  Share