Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 11, 17 mars 2017

Internationella kvinnodagen 2017

Internationella kvinnodagen instiftades 1910, allså för över hundra år sedan, för att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation världen över. Eftersom den alltså inte handlar om något att glädjas åt ska den egentligen inte firas, säger vän av ordning med bister uppsyn.


Ann Olsson var en av deltagarna i flashmobben. Hon var en av dem som hade repeterat sången Quiet innan.

Förvisso är det så, men inte desto mindre har det funnits tillfällen då flickor, tjejer, kvinnor, tanter och damer hellre vill vara glada och festa till det lite grann på den internationella kvinnodagen. Att gräva ner sig med deprimerande statistik om kvinnors ojämlikhet gentemot mannen och andra nedslående fakta om kvinnors miserabla situation världen över är sådant som sker dagligen. För orättvisa och ojämställdhet upplever vi ju under hela året och visst är det bra att dessa frågor diskuteras en dag om året av människor över hela världen, och överallt söker man med ljus och lykta efter nya lösningar av samma gamla problem vi haft de sista 2000 åren.

Och så var det då dags för internationella kvinnodagen 2017. Den skulle bli speciell. Via nätet hade det spridits att en flashmob med pussyhats skulle äga rum under eftermiddagen. Alla som ville vara med skulle sammanstråla på Stockholms centralstation prick klockan 17.00, iförd rosa stickad mössa med kattöron, och sedan i kör framföra sången Quiet av Los Angeles-baserade sångerskan MILCK. Sångerskan hade själv framfört den i Washington under kvinnomarschen i samband med Donald Trumps presidentinvigning.

Texten är väldigt personlig och skriven med tanke på vad hon själv har gått igenom i fråga om övergrepp, anorexi och depressioner. Den handlar om att "nu får det vara nog, så här kan det inte få fortsätta längre" och har blivit något av en hyllningshymn för kvinnor världen över.


Över 1000 personer hade samlats på Stockholms Central.

Strax före klockan 17 hade det samlats över tusen personer på Centralen, och prick klockan 17 plockades de rosa mössorna fram, och folkmassan brast ut i sång. Det var mäktigt. Runt om i Sverige och i andra delar av världen har det organiserats flash-mobbar som framfört sången, och med det visat att de inte accepterar sexism eller rasism.

Stämningen på Centralen var glad och uppsluppen, trots att det är mörka saker det protesteras mot. Så när det hela var över, och alla skulle gå därifrån, så kändes det som om många hade velat stanna kvar och fortsätta.


ORDLISTA:

Flashmob - En blixtdemonstration, en grupp människor samlas plötsligt på en offentlig plats och gör någonting oväntat en kort period för att sedan skingras direkt efter. Flashmobs organiseras via internets sociala medier, e-post eller telekommunikation.

Pussyhat - En rosa stickad mössa, med kattöron. The Pussyhat Project bildades för att sticka tusentals rosa mössor åt dem som skulle tåga i kvinnomarschen mot Washington för att demonstrera för kvinnors rättigheter, och mot Donald Trump.

Meningen med projektet var att tillhandahålla "ett unikt kollektivt och visuellt påstående" (statement på engelska) som skulle göra det lättare för aktivisterna att bli uppmärksammade, och för de personer som inte hade möjlighet att närvara personligen i Washington, men som ändå ville visa sitt stöd för marschen.

  Share