Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 34, 26 augusti 2016

Bygg nya stambanor

Att lösa trafikträngsel med nya och bredare motorvägar är som att lösa sitt viktproblem med en större livrem. Dagens biltrafik hämmar möjligheten till hållbar stadsutveckling. Spårburna transportlösningar är inte bara klimatsmarta, de är också mycket yteffektiva jämfört med biltrafik.

Sveriges järnvägsnät har nått sitt kapacitetstak. Krångel i tågtrafiken och tidtabeller som inte hålls behöver inte beskrivas i närmare detalj, det känner redan alla tågresenärer till. Utan ett rejält kapacitetstillskott till järnvägen kommer Sverige ha svårt att få en tillförlitlig tågtrafik som kan attrahera bil- och flygresenärer.

Miljöpartiet vill därför att det Sverigebygge alliansregeringen initierade 2014 fullföljs, och att de nya stambanorna byggs. För oss är det ett fundament i det gröna samhällsbygget vi arbetar för i regering, landsting och kommuner. Nya stambanor är en förutsättning för ett robust järnvägssystem utan flaskhalsar och för att all tågtrafik ska bli pålitlig. När nya stambanor för höghastighetståg och storregional trafik byggs medför det att kapacitet frigörs på det befintliga nätet. Med den frigjorda kapaciteten uppstår möjlighet för regional- och pendeltrafik med hög turtäthet samt för fler godståg med stor punktlighet. Med tanke på de nya möjligheter för tågtrafiken som uppstår är en investering i nya stambanor de facto en investering i en renässans för tågtrafiken, såväl på regional som på nationell nivå.

Sverige växer och det gillar vi i Miljöpartiet. Men befolkningstillväxten måste ske på ett hållbart sätt, och de nya miljöer som växer fram måste byggas med stadsmiljöernas kvalitet i fokus. Attraktiv kollektivtrafik är vägen framåt - inte nya motorvägar. Denna slutsats grundas på tre avgörande aspekter:

. Sveriges klimatmål. Transporterna står för en stor del av Sveriges fossila utsläpp. Inte mindre än 78 procent av den importerade oljan går exempelvis till transportsektorn. Stationsnära stadsutveckling med finmaskigt cykel- och kollektivtrafiknät är en bättre framtidsanpassning än bilberoende villaområden längs nya motorvägar. Nya stambanor i stället för nya motorvägar bidrar till detta.

. Trafiken. Vi behöver i stället satsningar på yteffektiva transportmedel som tillsammans bildar ett transportsystem som inte korkar igen två gånger per dag. Nya stambanor för höghastighetståg och snabb regiontrafik liksom nya satsningar på tunnelbana, spårväg, busskörfält och inte minst cykel skapar robust och sammanlänkade förflyttningsmönster. När kapaciteten utökas på stambanorna minskar bräckligheten för region- och pendeltågen eftersom tågtrafiken på stambanorna inte dras med stora förseningar som i sin tur påverkar all tågtrafik. Sammantaget blir Sverige genom de nya stambanorna mindre beroende av bilen och får i stället möjlighet att planera staden för att gynna livet mellan stadens fasader.

. Stadsutveckling. Hypotesen att hög tillgänglighet för biltrafik är nödvändig för en tillväxtvänlig stadsutveckling är sedan länge motbevisad. Internationellt pågår i stället en trend att bygga om stadsnära motorvägar till urbana stråk med breda trottoarer, cykelbanor, grönska och lokaler i bottenplan. Att få folk att vilja vistas på platser där affärer, restauranger och andra verksamheter är lokaliserade samt att skapa ett robust trafiksystem är kärnan i en tillväxtvänlig stadsutveckling. Detta görs genom att värna stadsmiljöers kvalitéer samt investera i trafiksystem för cykel-, gång- och kollektivtrafik, inte genom att tillgodose bilburnas efterfrågan på tillgänglighet för bilar.

Avslutningsvis är nya stambanor en förutsättning för att vi ska nå Sveriges klimatmål inom transportsektorn. Men därutöver är det också ett utmärkt sätt att kombinera klimatpolitiken med samhällsbyggnadspolitiken. Liksom stambanorna från 1800-talet har påverkat var tätorter växt fram och var centralpunkter inom tätorterna hamnat kommer även den nya stambaneinvesteringen få motsvarande konsekvenser. Ungefär 200000 nya bostäder kommer att byggas tack vare Sverigeförhandlingen och de nya stambanorna. Placeringen av dessa bostäder kommer överhängande ske i stationsnära lägen och därmed bidra till ett minskat bilberoende över hela landet.

Karin Svensson Smith (MP)
Riksdagsledamot, trafikpolitisk talesperson
Stefan Nilsson (MP)
Riksdagsledamot, Stockholms stad
Roger Bydler (MP)
Sammankallande i Miljöpartiets Klimatnätverk

  Share